Home / DRUŠTVO / Đorđe i Paula se upoznali i venčali u Meksiku, a odlučili da žive u Leskovcu
hotel bell

Đorđe i Paula se upoznali i venčali u Meksiku, a odlučili da žive u Leskovcu

Upoznali su se na drugoj godini fakulteta u Puebli, pre 13 godina. Bila je to ljubav na prvi pogled, četiri godine kasnije krunisana brakom. Ovaj mladi par živeo je i radio širom sveta, ali se “skrasio“ u Leskovcu.

Đorđe Đorđević i Paula Banjinas Gonzales rodili su se iste, 1990. godine, ali na dva različita kraja sveta. On u Leskovcu, ona-13.000 kilometara dalje, u Puebli de Zaragoza, četvrtom po veličini, gradu u Meksiku. Sudbina je htela da se sretnu i zavole 16 godina kasnije:

– Rodio sam se u Leskovcu i ovde sam završio osnovnu i dva razreda srednje ekonomske škole. Moj otac je 2002. godine otišao za Meksiko, sa njim i ja. Tako sam 2006., na drugoj godini studija, upoznao Paulu. Krenuo sam na fakultet sa 16 godina, jer sam u osnovnu školu pošao ranije, tamo preskočio jednu godinu u srednjoj. Ona je studirala turističku administraciju, ja međunarodno tržište. Oboje smo, pored engleskog jezika, morali da učimo još jedan. Slučano smo oboje odabrali francuski, a spletom okolnosti, obreo sam se u njenoj grupi. U ponedeljak smo se upoznali, u utorak izašli u bioskop i od tada se nismo razdvajali. Venčali smo se pre osam godina, priča Đorđe.

Paula razume po koju srpsku reč, ali odlučujemo da je poštedimo “muka“, pa u pomoć prizivamo prevodioca. Na tečnom španskom, Đorđe joj prenosi pitanje: Zašto sam ti se dopao?

– (smeh) Najpre zbog toga što je beskrajno duhovit, a onda i zbog fizičkog izgleda, mnogo je viši i krupniji od prosečnog Meksikanca (smeh). O Srbiji nisam znala gotovo ništa kada sam ga upoznala. Mnogo toga je sada drugačije, s ponosom naglašava prelepa Paula.

Nakon Meksika, odnosno Pueble, u kojoj je živeo desetak godina, mladi par se seli za Kinu, pa za Ameriku, a dok Đorđe privremeno boravi i radi u Vijetnamu, Paula dva meseca provodi u Leskovcu. Bilo je to pre tri godine i njen drugi dolazak u rodni grad svog supruga.

– Mnogo toga se promenilo od 2008. kada sam došla prvi put. Neuporedivo je. Sve je lepše, modernije, bolji su putevi i druga infrastruktura. I tada mi se Leskovac dopao, a sada uživam. Ono što Srbiju definitivno razlikuje od moje domovine je hrana. Ovde se toliko dobro jede. Obožavam pljesku, đuveč i burek (ovu rečenicu Paula izgovara na srpskom jeziku). Ranije sam slušala kako se srpska i meksikanska kuhinja mogu porediti, valjda zbog začina i ljutih papričica, ali definitivno nemaju nikakve sličnosti, kaže mlada žena, koja je od skora i zaljubljenik u pečenje.

Bračni par Đorđević-Banjinas Gonzales, od aprila je u Leskovcu. Ovde žive i rade on lajn: Đorđe ispred jedne srpsko-američke firme regrutuje softver inženjere za radno tržište Latinske Amerike, Paula, kao profesor engleskog, iako je stručnjak za turističku adminstraciju.

– Magistrirao sam na temu administracije malih i srednjih firmi, a doktorat je iz oblasti obrazovanja. Gotovo čitav život radim on lajn, nekako mi je to prirodno, kao što su mi i migracije iz zemlje u zemlju, postale nešto normalno. Kad rano posečete korene u rodnoj grudi, lako se zasadite i primite bilo gde. Za sada uživamo u Leskovcu i tu smo sigurno dok traje kovid kriza. Nadalje, videćemo. Možda ovde ostanemo i mnogo, mnogo duže, kaže uz osmah Đorđe.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansrao grad Leskiovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Počinje rekonstrukcija ulice Devet Jugovića, poslednje gradske saobraćajnice pod kockom

Zbog rekonstrukcije ulice Devet Jugovića, režim saobraćaja u ovom delu grada biće privremeno promenjen. Za …

Оставите одговор