hotel bell

Dimitrijević: Ne isplati se popravka mamografa, jer bolnica uskoro dobija novi, digitalni aparat

Deo po deo nove opreme pristiže u Leskovačku bolnicu i uskoro će u rad biti pušten još jedan skener, kaže direktor Nebojša Dimitrijević, dodajući da mamograf zaista ne radi, ali je kvar tolikog obima da se popravka ne isplati

Ustvari, kaže Dimitrijević za Dnevnik juga, mamograf radi, ali je neispravna CR mašina, koja digitalnu sliku pretvara u analognu:

– Cena ovog konvertora je 20 miliona dinara, pa smo, obzirom na činjenicu da uskoro dobijamo novi, digitalni mamograf, odlučili da ne ulažemo toliki novac u popravku postojećeg, posebno što je on iz već prevaziđene generacije aparata. CR mašinu smo menjali već nekoliko puta, ali sada smo rešili da je to neisplativo. Samo je to razlog što do sada nismo preduzimali nipta po ovom pitanju. Čujem i glasine da je skener neispravan, što apsolutno nije tačno. Skener najnovije generacije uveliko radi, a uskoro će biti u funkciji još jedan. U toku su završni infrastrukturni radovi, jer je, pre postavljanja aparata neophodno ispuniti stroge i precizne ambijentalne i tehničke uslove.

Šef Službe radiologije, Modrag Janković ističe da je jedan od najznačajnijih poteza rekonstrukcija, odnosno jačanje digitalnih veza, jer su bez kvalitetnog i brzog interneta, novi medicinski aparati gotovo beskorisni:

– U prostoriji gde je smešten drugi skener, morali smo da uradimo statiku, elektriku, spuštene plafone, specijalno osvetljenje, nivelaciju podova, postojeću zamenimo metalnom unutrašnjom stolarijom. Moraju se ispuniti svi standardi, kako bi se obezbedio maksimalno kvalitetan rad aparata, a istovremeno neohodna zaštita pacijenata i osoblja od zračenja. Kad sve završimo, očekujemo kontrolu iz “Vinče“ i Direktorata za nuklearnu signalizaciju“. Tek sa sa njihovim saglasnostima, skener će biti stavljen u funkciju. Nijedan aparat neće početi sa radom, dok ovlašćene kuće ne izmere sve važne parametre.

Direktor Dimitrijević ističe da sa dva skenera, Leskovac nikada više neće biti bez ovog značajnog dijagnostičkog uređaja. Na svakom od njih se dnevno može uraditi 30-ak pregleda, a tolike su i potrebe leskovačke Bolnice.

Stari aparat, koji je u funkciji bio 10-ak godina, rashodovan je, nakon što je obavio više od 60 hiljada pregleda.

Check Also

Tri nova kabineta u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi su produkt učešća u brojnim projektima: Sve je spremno za početak rekonstrukcije

Projekat za rekonstrukciju školske zgrade, vredan 190 miliona dinara je gotov, sve dozvole su pribavljene …

Оставите одговор