Početna / DRUŠTVO / Dečja nedelja obeležena i u Medveđi

Dečja nedelja obeležena i u Medveđi

Dečija nedelja skreće pažnju najšire javnosti na prava i potrebe dece, ukazujući na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava.

Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas meri se decenijama. Prvi put je obeležena 1934. godine a 1987. godine definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.

Moto Dečje nedelje se iz godine u godinu menja, a ove nosi naziv “Podeljena sreća dva puta je veća”. Kako u svetu, tako i u opštini Medveđa, prva nedelja oktobra rezervisana je za obeležavanje dečije nedelje kroz brojne aktivnosti dece u ostvarivanju dečijih prava.

Deca iz vrtića predškolske ustanove “Mladost” i učenici osnovne škole “Gornja Jablanica” su nizom aktivnosti obeležili ovu nedelju. Zbog aktuelne situacije sa virusom, ove godine su izostala grupna organizovanja, pa su maskenbali i radionice organizovani u manjim grupama. Predškolci su svoje radove i poruke povodom obeležavanja dečije nedelje, predstavili u holu opštine Medveđa na izloženim panoima. Za njih je na otvorenom, na Vidikovcu Medveđe, organizovana dobrodošlica sa prigodnim slatkim paketićima. Deca su recitujući pesmice podsetila odrasle da odlično poznaju svoja prava, a jedno od najvažnijih je da budu srećna i zdrava. Na poklon su lokalnoj samoupravi poklonila crteže koje je predsedniku uručila direktorka predškolske ustanove, Dobrila Andrejević.

Dečja nedelja je prilika da se kroz aktivnosti i sadržaje ostvaruju dečja prava, uvažava individalnost svakog deteta i njegova potreba za igrom i stvaralaštvom.

Pogledaj takodje

Jablanički okrug: Povećava se broj zaraženih kako u kolektivima tako i u porodičnom klasteru

Zavod za javno zdravlje Leskovac svakodnevno prati epidemiološku situaciju na području Jablaničkog okruga i grada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *