hotel bell

DANI PAPRIKE: Po 17. put u Donjoj Lokošnici (VIDEO)

Leskovčani su poznati kako “paprikari”, a u čast ovom povrću po 17. put organizuje se manifestacija “Dani paprike” u Donjoj Lokošnici.

Ovih dana Lokošnica postaje crveno selo, prekriveno paprikama (koziji rog) koje se suše, a stanovnici ne kriju zadovoljstvo što su upravo oni po tome poznati, i što njihova parika privlači pažnju kako domaće tako i svetske javnosti. Radi podsećanja prošle godine su novinari Nacional Geografic-a bili da snimaju prilog o njima.

“Kao i svake godine, septembra meseca, autentična dekoracija, na hiljade nanizanih paprika, daje posebnu draž ovom mestu. Čuveno Crveno selo privlači pažnju kako domaće tako i svetske javnosti, slika i reč o njemu pronosi se širom sveta. Sve to zahvaljujući našem autentičnom kozjem rogu, paprici koja uspeva samo ovde i nigde drugde, pa je Donja Lokošnica, u kojoj se proizvede oko 60.000 tona ove autohtone paprike, ponela epitet svetske prestonice crvene paprike. Manifestacije poput današnje, posvećene nekoj vrsti voća ili povrća, imaju za cilj da promovišu poljoprivrednu proizvodnju Leskovca i okolnih sela, te da nas uvek podsećaju da budemo ponosni što smo kraj uspešnih poljoprivrednika i da čuvamo ono što nam je bogata priroda dala – kazao je gradonačelnik Leskovca na današnjoj manifestaciji.

Paprikari, odnosno proizvođači paprike su zadovoljni ovogodišnjim rodom, i kod njih je uglavnom problem što nemaju još veće količini, jer parika ide kao “alva” što na pijaci u Leskovcu, na pijacama širom Srbije ali i u velikim lancima marketa.

Kao i ranijih godina i ove godine organizovano je takmičenje u brzom nizanju paprika, a najbrža je bila Jovana Kostić.

Check Also

U nedelju bez struje tri gradske ulice

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da će bez električne energije u nedelju biti tri ulice …

Оставите одговор