hotel bell

Dani kruške u Vučju: Godina ”podbacila”, otkupna cena zadovoljavajuća

Na teritoriji Jablaničkog okruga, zasada kruške najviše je u vučjanskom kraju, te se manifestacija posvećena ovoj voćnoj vrsti, tradicionalno održava u Porečju.

Ovo definitivno nije godina kruške. Prolećni mrazevi odneli su danak, pa je više od 60 procenata stabala oštećeno, a ono što se rodilo, nije zadovoljavajućeg kvaliteta. Cenom su, obzirom na okolnosti, voćari zadovoljni.

– Cena je jednaka prošlogodišnjoj i njome smo zadovoljni, jer ipak pokriva ekonomsku opravdanost uzgoja kruške. Na otkup je dajemo po 60, hladnjačarima za preradu, II klasu, po 40 dinara. U voćnjaku imam nekoliko sorti: Viljamovu, Santa Maria, Karmen, Kaluđerku, ali se najviše ceni i traži čuvena viljamova. Godišnje proizvedem u proseku 3 vagona kruške, kaže Siniša Stojiljković iz Drvodelje.

On je jedan od desetine voćara iz Porečja, koji su danas svoje proizvode izložili na tradicionalnoj manifestaciji ”Dani kruške”.

– Od ukupne površine voćnih zasada u Jablaničkom kraju, kruška zauzima 530 hektara, što je oko 10 procenata. Kako je najviše krušika u Vučju i okolini, to se tradicionalno u čast ove voćke, okupljamo ovde. Poljoprivrednici obavljaju težak posao, a lokalna samouprava se poslednjih godina trudi da im pruži finansijsku podršku. Od 2013. do danas, subvencionisali smo proizvodnju 6.300 poljoprivrednika i za te namene je izdvojeno 216,5 miliona dinara, podsetila je Gradska većnica, Jelena Stanković.

Manifestacija ima edukativni i takmičarski karakter, pa su pre zvaničnog otvaranja stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe održali predavanje o zaštiti kruške od parazita, a žiri je odlučivao o pobednicima takmičenja u proizvodnji kruške. Najlepše plodove uzgajio je Zoran Nikolić iz Vučja, najveću površinu pod ovom kulturom ima Momčilo Jović iz Miroševca, a najkvalitetniju rakiju od kruške, proizveo je Stojan Ranđelović. Nagrade su otišle u ruke i Bogdanu Milenkoviću iz Radonjice kao najmlađem, odnosno Petru Iliću, kao najstarijem voćaru.

Prvo mesto u brzoj pripremi kruške za kompot, pripalo je Vesni Pavlović, a još 20 proizvođača, učesnika u nagradnoj igri ponelo je kući vredne nagrade.

Muzikom i igrom, manifestaciju su začinili članovi folklorne sekcije vučjanske osnovne škole i Kud-a ”Abrašević”, a poslasticama od kruške, Forum žena Srpske napredne stranke.

Check Also

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode?

Saobraćajne nezgode su čest i neizbežan deo svakodnevnog života. U takvim situacijama, šteta nastala povredama …

Оставите одговор