Home / DRUŠTVO / Danas počinje „Svetosavska nedelja“
hotel bell

Danas počinje „Svetosavska nedelja“


Jubilarnu 30. „Svetosavsku nedelju“ tradicionalnu prosvetnu, kulturnu i duhovnu manifestaciju 21. januara, u 19 sati u Pozorištu ,,Bora Stanković’’ otvoriće gradonačelnik dr Slobodan Milenković, a prisutnima će se obratiti i njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije.

Istog dana, biće otvorena izložba pod nazivom „Kulturno i duhovno blago manastira sv. Prohor Pčinjski“, posvećena 950. godišnjici izgradnje manastira Prohor Pčinjski.

Za 22. januar, predviđeno je predavanje prof. dr Maje Anđelković na temu ,,Studenički tipik“, u zgradi Pozorišta, sa početkom u 13 časova, dok će u 18 sati premijerno biti izvedena predstava „Princ se neće vratiti“, vranjskog teatra. Istog dana u 19.30h, u Pozorištu će biti održano književno veče Dragana Velikića, na kome će biti predstavljen roman „Adresa“. U okviru programa namenjenog đacima, gostovaće pisci za decu Gordana Vlajić, Violeta Jović, Žikica Dimitrijević i Stevan Milošević. U Pozorištu „Bora Stanković“, 23. januara u 20 sati, biće održan celovečernji koncert Danice Krstić. Dan kasnije, 24. januara, u Domu vojske, u 12 časova biće odigrana predstava Predškolske ustanove „Naše dete“ pod nazivom „Putuje bez puta i put se za njim rađa“. U 19 časova u sali Doma vojske na programu je predstava učenika OŠ „Predrag Devedžić“ iz Vranjske Banje i polaznika Regionalnog centra za talente „Svetosavski put“, a nakon toga i koncert Muzičke škole. U Galeriji Narodnog univerziteta, 25. januara u podne, planirano je otvaranje izložbe likovnih radova učenika vranjskih škola. Sat kasnije, u Pozorištu, biće održan program „Učenici Svetom Savi u čast“ i promovisan list „Srećni Dani“. Takođe, biće uručene nagrade najboljim učesnicima na konkursima povodom „Svetosavske nedelje“. Istog dana, u 20 časova, u Pozorištu koncert će održati operska diva Jadranka Jovanović. Već po tradiciji Duhovna akademija Eparhije vranjske na programu je 26. januara u 19 časova u Pozorištu „Bora Stanković“, a besedu će držati episkop vranjski Pahomije.

Na Savindan, 27. januara u prisustvu članova Odbora u Hramu Svete Trojice, biće obavljeno rezanje slavskog kolača Odbora I obrazovnih institucija. Proslava u školama će početi u 11, a u 20 časova biće priređen Svetosavski bal, na kome će najboljim pojedincima i kolektivima biti uručene nagrade „Sveti Sava“.

Check Also

Država izdvojila 120 miliona dinara za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva

Foto: pixabey Na jučerašnjoj sednici Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa dodele …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *