Početna / DRUŠTVO / Danas počinje Božićni post
Dionis Restoran Leskovac

Danas počinje Božićni post

Za sve pravoslavne vernike danas 27. novembra počinje Božićni post. On se kalendarski pada 28. novembra, ali s obzirom da je sreda dan kada se posti sećanje na Judinu izdaju Gospoda Hrista pomera se dan ranije.

Božićni post je jedan od četiri višednevnih postova i traje do Božića 7. januara.

Božićni post se strogo posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožiji post je na Badnji dan kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina. Stoga sveti Vasilije opominje:

„Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela.“

Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čoveka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovekov um i uzvodi ka nebesima. Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i telesnog posta. Ipak, najvažniji cilj posta jeste da uz njegovu pomoć steknemo zajednicu sa živim Bogom.


Ako se odlučite da postite, budite svesni da post ne držimo samo radi posta kao uzdržavanja od hrane, već kako bismo više pažnje posvetili svojoj duši, kroz molitvu, odlaske u hram, Ispovest i Pričešće.

Pogledaj takodje

U četvrtak bez struje 7 sela i 25 ulica u gradu

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u četvrtak, 02.07.2020. godine u vremenu od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *