Početna / DRUŠTVO / DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI
Dionis Restoran Leskovac

DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanju, osnivača srpske dinastije Nemanjića, koji je umro na Hilandaru na današnji dan 1200. godine.

Stefan Nemanja bio je veliki župan Raške i rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića, koja je u jednom periodu vladala delom tadašnje Srbije u srednjem veku.

Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a zajedno sa sinom Svetim Savom Srpskim, podigao je na Svetoj Gori manastir Hilandar, koji je ubrzo postao najznačajniji srpski duhovni i književni centar . Doba njegove vladavine predstavlja prelomni period u istoriji i kulturi Srba. Stefan Nemanja je podigao i crkve i manastire Đurđevi Stupovi, Bogorodičin manastir i manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetitelja iz loze Nemanjića.

Na današnji dan, u spomen na Svetog Simona, održavali su se panađuri (vašari), a danas je to samo običaj u Valjevskoj Mionici. U narodu se o Stefanu Nemanji održalo predanje kao o zmajevitom čoveku, koje potiče od njegovih ratnih uspeha u borbama sa moćnom Vizantijom. Po predanju, bio je proždrljiv, jer se u njega bila uvukla ala, pa je bilo potrebno i nju hraniti.

Pogledaj takodje

VATRO PROTEKT 016: Poziv za dostavljanje ponuda za nabavku: Opreme za kontrolisanje protivpožarnih aparata i ispitivanje hidrantskih mreža

NIKOLA ANĐELKOVIĆ PR TEHNIČKO SAVETOVANJE VATRO-PROTEKT 016, LESKOVAC, objavljuje POZIV Za dostavljanje ponuda za nabavku: …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *