hotel bell

Danas je slava Crkve Odžaklije

Dan rođenja Presvete majke Božje, Crkva Odžaklija, obeležava i kao svoju slavu. Služena je Arhijerejska liturgija,a praznik uveličali novoosnovani Ansambl ”Branko” i učenici Muzičke škole ”Stanislav Binički”

Proslavljamo rođenje Presvete Bogorodice, posrednice dolaska Hristovoga na ovaj svet, a naša stara Crkva ovaj dan posebno obeležava kao svoju slavu i čini se da je svečanosti prisustvovao daleko veći broj vernika nego ranije, kaže protojerej Dalibor Stefanović, arhijerejski namesnik leskovački:

– Započeli smo proslavu Svetom liturgijom u kojoj je učestvovalo puno sveštenika, među kojima je bilo mnogo onih koji su već u penziji i mnogo vernika. Obavili smo litije oko hrama, a ove godine nismo, zbog broja ljudi, da je pronesemo samo oko Stare crkve, već smo morali da napravimo krug i oko Hrama Svete Trojice, toliko je naroda bilo. I hvala Bogu da je tako. Nakon toga smo osvetili vodu i obavili čin rezanja slavskog kolača. Usledio je potom nastup novoosnovanog crkvenog Anasambla ”Branko”, koji je izvodio duhovne, crkvene i narodne pesme, kao i Etno sastav Muzičke škole ”Stanislav Binički”. Želeli smo da podsetimo da i Crkva Odžaklija, koja je ostala pomalo po strani u odnosu na novu crkvu, obeležava svoju slavu. Ovaj pravoslavni hram, posvećen rođenju Presvete Bogorodice, jedinstvenje u našem okruženju. Građen je u teškim vremenima i preživeo zahvaljujući dovitljivosti Leskovčana, podseća otac Dalibor Stefanović.

On koristi priliku da pozove sugrađane da učestvuju u gradnji i ukrašavanju hramova, kako su oduvek činili i to ne samo kroz materijalna davanja, već kroz prisustvo i trud, da se okupimo oko crkve i kao narod ujedinimo. On je Leskovčanima čestitao praznik i poručio da je najvažnije da se u Crkvi sretnemo sa svojim bližnjim i blagoslov prenesemo svuda gde se krećemo i svima koje srećemo.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *