Početna / DOGAĐAJI / Danas je dan Svetog Simeona i Ane zaštitnika dece

Danas je dan Svetog Simeona i Ane zaštitnika dece

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljavaju praznik Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane.

Simeon Pravedni ili Simeon Bogoprimac je hrišćanski svetitelj koji je, prema predanju, život proveo čekajući rođenje Isusa Hrista, spasitelja čovečanstva,
 dok je sveta proročica Ana prva obznanila Jesrusalimu da ima novog Mesiju.

Smatra se zaštitnikom dece, a na njegov najmlađima se ostvaruju sve želje.

Sveti Simeon je, u vreme cara misirskog Ptolomeja Fila-delfa, bio izabran kao jedan od znamenite Sedamdesetorice, kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik.

Simeon je radio svoj posao savesno, ali kada je prevodio proroka Isaiju i došao do onog proročanstva: „Evo djeva će zatrudnjeti i rodiće sina“, on se zbunio, pa je uzeo nož da izbriše reč „djeva“ i zameni je rečju „mlada žena“, te da tako i prevede na grčki.

Međutim, Simeonu se u tom trenutku javio anđeo Božji, koji ga je odvratio od njegove namere.

Anđeo mu je objasnio da je proročanstvo istinito i da je tačno zapisano.A da je istinito i tačno, uveriće se i on lično, jer po Božjoj volji neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenoga od devojke, rekao mu je još anđeo Božji.

Pravedni Simeon se obradovao takvome glasu s neba, pa je ostavio proročanstvo neizmenjeno i zahvalio Bogu što ga je udostojio da doživi i vidi Obećanoga.

Kada je Deva Marija u hram jerusalimski donela Mladenca Isusa, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je u to vreme bio veoma star i „beo kao labud“.

Simeon je brzo otišao u hram, gde je „poznao i Djevu i Mladenca po svetlosti što zračaše oko glava njihovih kao oreol“.Pravedni starac uzeo je Hrista na ruke svoje i rekao: „Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj…“.

Simeon je za Hrista Mladenca rekao i ovo: „Gle, ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti“.

Pošto je video ovo čudo, Simeon je mogao mirno da umre. Prema legendi, imao je 360 godina.

U jerusalimskom hramu sa njim je bila i proročica Ana, kći Fanuilova, koja je i sama videla Hrista i objavila ga narodu.

Ani je tada imala osamdeset četiri godine, bila je udovica koja je i noću i danju – molitvama i postom, služila Bogu.

Zbog toga je bila udostojena da na Sretenje vidi Gospoda Hrista i da objavi svima koji su čekali spasenje u Jerusalimu da je to očekivani Mesija – Hristos.

Izvor www.pravoslavnacrkva.ch

Pogledaj takodje

Potvrđeno 247 novih slučajeva, ukupno zaraženo 2.447 ljudi – U poslednja 24 časa Korona odnela još 3 života, do sada umrla 61 osoba

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 1.047 ljudi, a na Korona virus je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *