“DAN ROZE MAJICA” – Danas je Međunarodni dan borbe protiv vršnjaškog nasilja

Danas je poslednja sreda u februaru, „Dan roze majica“ i Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Prihvaćen je 2007. godine, nakon događaja u jednoj kanadskoj provinciji, gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu. Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim, ne znajući da je dečak tim činom podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma. Sutradan su svi njegovi drugovi obukli roze majice u znak podrške i kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Time je roze majica postala zaštitni znak, kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

Obeležavanje današnjeg dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata.

„Vršnjačko nasilje postoji u različitim oblicima. U cilju podizanja svesti o ovom problemu, važno je učiti decu nenasilnoj komunikaciji, razgovarati sa njima o tome kako da prepoznaju nasilje, ali i ohrabriti ih da ga prijave. Naš zadatak je da deci obezbedimo bezbedno društvo i sigurno odrastanje i u tom pogledu urađeno je mnogo proteklih godina, pre svega uređenjem pravnog okvira, zatim kroz niz kampanja za sprečavanje nasilja u školama i na kraju jačanjem nadležnih institucija u gradu koje imaju zadatak da pruže odgovor na nasilje. Cilj nam je da decu naučimo da drug nije i ne sme da bude meta i istrajni smo u tome da ga dostignemo“, istakao je ovim povodom gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *