Početna / DRUŠTVO / DAN POLJA KUKURUZA Očekuje se rod od 5,5 tona po hektaru
Dionis Restoran Leskovac

DAN POLJA KUKURUZA Očekuje se rod od 5,5 tona po hektaru

Na oglednom polju u Pečenjevcu, Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Leskovac, održala je tradicionalnu manifestaciju  ‘’Dan polja kukuruza’’. Na oko dva hektara, zasejano je 47 hibridnih sorti, proizvedenih u sedam semenskih kuća.

Zbog različite dužine vegetacije i specifičnosti svake hibridne vrste, jasno je da se ne mogu sve jednako uspešno uzgajati pod istim agroekološkim uslovima. Ogledna polja i treba da pokažu karakteristiku svakog hibrida, sposobnost prilagodjavanja zemljištu i terenu  i rodnost, uz punu primenu svih agrotehničkih mera:

– Na oglednom polju u Pečenjevcu , u optimalnom roku, dakle sredinom aprila, zasejano je 47 hibrida, različite Fao grupe zrenja. Imamo stare, dobro poznate hibride, ali i one koje smo zasejali prvi put. U potpunosti sam siguran da, nakon skidanja ogleda i utvrdjivanja rezultata, savetodavcima i poljoprivrednim proizvođačima, biće puno lakše da preporuče, odnosno odaberu hibride za narednu proizvodnu godinu. To i jeste svrha postojanja oglednih polja i organizovanja ovakvih manifestacija, kaže Boban Stanković, savetodavac za ratarstvo PSSSLE.

Na makroogledu u Pečenjevcu, primenjena je puna agrotehnika, a na prinos i stanje biljaka, uticale su i jake padavine, posebno slab grad koji je delimično osetio stabla. Ipak, vremenske neprilike nisu ostavile dublji trag, pa je kukuruz ove godine, vrlo dobro poneo:

–  U proizvodnji kukuruza nema oprobanog recepta. Ne postoji jedinstvena formula za uzgoj određenog hibrida na određenoj parceli, ali postoje principi kojih proizvodjači treba da se pridržavaju. Jedan od njih odnosi se na pravilan odabir hibrida, a ako se setva obavi u optimalnom roku i primeni puna agrotehnika, rezultati ne bi trebalo da izostanu. Prošle godine smo, na području Jablaničkog okruga,  imali prosečan prinos od 2,5 tone po hektaru, a ove godine očekujemo da rod premaši 5,5 tona zlatnog zrna po hektaru, što je malo više od višegodišnjeg proseka. Ne treba zaboraviti da na ovom području imamo proizvođače sa po 1o,11, pa i 12 tona po hektaru, ali oni doslovce poštuju napred pomenute principe, ističe Stanković.

Ratari su potom, u pratnji stručnjaka iz sedam semenskih kuća, čiji su hibridi zasejani na oglednoj parceli obišli kukuruzište, kako bi se na licu mesta uverili u njihove karakteristike i rodnost.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U Srbiji preminulo još 12 ljudi, potvrđeno 345 novih slučajeva Korona virusa

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još 12 osoba, tako da je ukupan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *