Home / Opštine / Bojnik / Dan policije: Manji broj krivičnih dela, posledica preventivnog delovanja i energičnog postupanja
hotel bell

Dan policije: Manji broj krivičnih dela, posledica preventivnog delovanja i energičnog postupanja

Centralnu proslavu povodom slave i Dana policije, Policijska uprava Leskovac organizovala je u Vlasotincu, a građani su imali priliku da pogledaju deo opreme i naoružanja, odnosno deo taktičko-tehničke vežbe specijalnih policijskih snaga.

Dan policije, posvećen je sećanju na 15. jun 1862. godine, kada je incident između srpskog dečaka i turskih vojnika na Čukur česmi, u Beogradu, prerastao u krvavi sukob između srpske Žandarmerije i Osmanlijske vojske. Kroz proteklih 160 godina, policija se menjala, usavršavala i prolazila kroz različita iskušenja:

– U svim uslovima, policija je uvek bila uz svoj narod i državu, kao garant stabilnosti i bezbednosti. Zbog toga moramo biti dobro organizovani i obučeni, kako bismo mogli da se izborimo sa svim bezbedonosnim izazovima u budućnosti. Posao policajca je težak, odgovoran i rizičan, ali istovremeno, častan i dostojanstven. Uprkos problemima sa kojima se policijski službenici svakodnevno suočavaju, Policijska uprava Leskovac je, između dva rođendana postigla dobre rezultate, istakao je načelnik Tomislav Ilić.

U 2021., procenat rasvetljenja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima iznosio je 71%, a broj krivičnih dela smanjen za 12 posto.

– U prvom kvartalu ove godine je broj ukupno izvršenih krivičnih dela, nastavio da pada, na 8,82 posto, u odnosu na isti period lane. Naročito dobri rezultati ostvareni su na polju suzbijanja narkomanije. Tokom prošle godine imali smo 193 zaplene, a tokom četiri meseca ove – 60 zaplena psihoaktivnih supstanci. Poslovi očuvanja javnog reda i mira, takođe su, uspešno izvršavani i u ovoj oblasti beleži se manji broj prekršaja, što je direktna posledica preventivnog delovanja i energičnog postupanja.

I stanje u oblasti bezbednosti saobraćaja je bolje nego lane, o čemu govori statistika: broj povređenih lica u saobraćajnim nezgodama, za 21% je manji nego u istom periodu prošle godine. Prioritetni zadaci policije će, u narednom periodu, biti suzbijanje pojava narkomanije i krivičnih dela sa elementima nasilja, najavio je načelnik Ilić, dodajući da su, u cilju stvaranja boljih uslova za rad policijskih službenika, nedavno potpuno rekonstruisani objekti Policijskih stanica Bojnik i Lebane. Cilj ministarstva unutrašnjih poslova je, da u godinama koje slede, uposli mlade i školovane policajce, koji će raditi na povećanju bezbednosti građana i njihove imovine.

Predsednik opštine Vlasotince, Bratislav Petrović, domaćin centralne proslave Dana policije, podsetio je da je lokalna samouprava uvek imala odličnu saradnju sa Policijskom upravom Leskovac:

– Nema posla koji je trebalo završiti, a da ga uspešno nismo priveli kraju, ni našeg obraćanja za pomoć, koje nije rezulturalo pozitivnim odgovorom. Posebno želim da istaknem zajedničko delovanje u vreme pandemije, potpuno nove situacije za sve. Trudili smo se i rekao bih, uspevali da se zajednički izborimo sa svim izazovima.

Odlukom ministra unutrašnjih poslova su, za doprinos boljem radu MUP-a, pohvalio policijske službenike Nenada Stojiljkovića i Sašu Cvetkovića, kojima su uručene zahvalnice, a potom je načelnik Tomislav Ilić, predstavnike opština Medveđa, Lebane, Bojnik i opštine domaćina, upoznao sa delom opreme i naoružanja.

Istovremeno su pripadnici specijalnih policijskih snaga izveli taktičko-tehničku vežbu, praćeni radoznalim pogledima učenicima vlasotinačkih osnovnih škola.

Tokom jutra, načelnik PU Leskovac i predsednik opštine Vlasotince su položili cveće na spomen-ploču policajcu Miroslavu Stamenkoviću, koji je, pre 10 godina, poginuo na dužnosti.

Check Also

Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije, kako bi izbegli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.