Početna / KULTURA / DAN PISMENOSTI: Leskovačka Biblioteka dobila više od 200 novih članova
Bilbordi

DAN PISMENOSTI: Leskovačka Biblioteka dobila više od 200 novih članova

Praznujući Dan pismenosti, leskovačka Biblioteka je danas gradjanima omogućila besplatno učlanjenje na period od tri meseca, pa je u ‘hramu knjige“, od ranog jutra bilo prilično živo. Pored pojedinačnog, zabeležili smo i kolektivno učlanjenje 22-oje učenika prvog razreda Medicinske škole.

Nije uobičajeno da u biblioteku učenike dovede profesorka engleskog, ali je, ukoliko se zna da leskovačka biblioteka poseduje zavidnu zbirku knjiga i ostalog pisanog materijala upravo na tom jeziku, odluka potpuno razumljiva.

Nije, ističe Valentina Cvetanović, nimalo slučajno što se  grupna poseta i kolektivno učlanjenje dogadjaju baš na Dan pismenosti:

–  Ovu grupu od 22-oje učenika prvog razreda Medicinske škole, čini po nekoliko djaka iz svakog odeljenja. Ideja je da se učlane, upoznaju sa zbirkom literature na engleskom, koju poseduje leskovačka biblioteka i koristeći je, obogate rečnik i usavrše poznavanje ovog jezika. Literatura na engleskom se, po mom saznanju, retko koristi u redovnoj nastavi u srednjim stručnim školama, ali pokušavamo to da menjamo. Medicinsku školu pohadja mnogo dece čije interesovanje za knjige na engleskom jeziku je veliko, ali se mora znati da su prilično opterećeni obavezama i gradivom, pa je druženje sa omiljenim štivima, uglavnom  aktivnost za slobodno vreme.

Inicijativu za obeležavanje Svetskog dana pismenosti, pokrenuo je UNESCO, 1965 godine. U praksu je uvedeno dve godine kasnije, s ciljem da se podiže nivo pismenosti pojedinca, zajednice i društva i  promeni statistika 5:1, jer je i danas svaki šesti čovek na svetu funkcionano nepismen.Leskovačka biblioteka se priključuje obeležavanju Dana pismenosti, besplatnim učlanjenjem na period od tri meseca. Verujem da će medju sugradjanima, koji će ovu šansu iskoristiti, biti i onih što se tek priključuju armiji obožavalaca knjige. Za sve njih smo pripremili i novinu- plastificiranu člansku kartu, koja ima karakter trajnog dokumenta. I ukoliko gradjani ne obnove članstvo, zadržavaju karticu i mogu je aktivirati kad to ponovo požele, istakla je direktorka, Vesna Ilić.

U čast rodjenja prvog upravnika Biblioteke “Radoje Domanović“, Atanasija Mladenovića, obeležavanje Dana pismenosti biće završeno predstavljanjem njegove dve knjige: “Izmedju dva svetska rata“ i “Pisma iz zarobljeništva“, u izdanju  leskovačke biblioteke.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Narodna stranka pozvala prosvetne radnike da iskoriste prava iz kolektivnog ugovora

Čelnici Narodne stranke pozvali su prosvetne radnike da prouče kolektivni ugovor i iskoriste prava koja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *