Početna / EKONOMIJA / Dan otvorenih vrata za privrednike i preduzetnike kod gradonačelnika Leskovca

Dan otvorenih vrata za privrednike i preduzetnike kod gradonačelnika Leskovca

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović održao je danas sastanak sa leskovačkim privrednicima i preduzetnicima pod simbočičnim nazivom „Dan otvorenih vrata“.

Bila je to prilika da se privrednici upoznaju sa svim aktivnostima lokalne samouprave na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja, ali i da iznesu svoje probleme i predloge za dalje uspešnije funkcionisanje.

-Lokalna samouprava grada Leskovca ulaže velike napore kako bi izašla u susret svim ljudima koji doprinose zapošljavanju, razvoju grada a svojim proizvodima pronose dobar glas o Leskovcu. Mi imamo običaj da kažemo da su oni jedni od najboljih ambasadora našeg grada. Trudimo da komunikacija sa privrednim subjektima sa područja grada bude konstantna i kvalitetna i Dan otvorenih vrata gradonačelnika je jedan od načina da nastavimo da stvaramo povoljne uslove za razvoj našeg grada. Pomak koji smo u privrednom smislu napravili u poslednjih 8 godina je vidljiv na svakom koraku i deo napretka je predstavljen i u filmu koji prati moje izlaganje. Oduzeo bih vam previše vremena kada bih pokušao da nabrojim sva priznanja i nagrade koji dokazuju da smo uspešni na tom polju, ali pomenuću ono što smatram najbitnijim, a to je NALED-ov BFC sertifikat za grad sa povoljnim poslovnim okruženjem koji smo zasluženo prvi u Srbiji dobili po četvrti put i to sa 96,33% ispunjenih kriterijuma. Prošle nedelje smo dobili uvid u istraživanje nemačke agencije GIZ gde su Leskovac i Novi Sad proglašeni dominantnima u privrednom smislu jer ih odlikuje najpovoljniji ambijent za ulaganja – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na početku „Dana otvorenih vrata za privrednike i preduzetnike“.

Cvetaović je zahvalio privrednicima na doprinosu razvoju čitavog juga Srbije, i istakao da je globalna pandemija uzrokovala gubitke u poslovanju većine preduzeća, ali da se Republika Srbija ozbiljno posvetila rešavanju te problematike pa je nakon prvog i najozbiljijeg talasa korone sprovela paket ekonomskih mera zahvaljujući kojima su privredni subjekti premostili smanjenje privrednih aktivnoti.

-Za ovih osam godina smo ostvarili kontakt i obišli skoro sva preduzeća i brojna poljoprivredna gazdinstva na teritoriji grada. Na taj način se smo se upoznali sa vašim poslovanjem, artikulisali neke vaše probleme i počeli da ih rešavamo. U 2020. smo do sada posetili preko 40 preduzetnika i privrednika, i verujem da bi taj broj bio mnogo veći da nije došlo do epidemije. Iskreni smo u nameri da bacimo posebno svetlo na uspešne i preduzimljive privrednike tako što se svake godine među dobitnicima Oktobarske nagrada grada Leskovca nađu i uspešni preduzetnici sa našeg područja. Samo u poslednjih 7 godina je preko 15 privrednika i poljoprivrednika odlikovano Oktobarskom nagradom i moja je želja da sa tom praksom nastavimo i ubuduće – dodaoe je gradonačelnik Cvetanović i pozvao prisutne da se sledeće godine uključe u predlaganje kandidata i dodao da su ovogodišnji kandidati za Oktobarsku nagradu grada Leskovca za poseban doprinos privredi i razvoju garada kompanije Tera stil i Tami trejd, te Dragan Stanisavljević i Siniša Ristić koji su započeli rekonstrukciju čuvenog hotela Beograd, kao i Božidar Stojković čija firma Metla komerc obnavlja leskovački sajam.

Nakon gradonačelnikovog izlaganja skupu su se obratili Predrag Stojanović, vlasnik „Prima nove“, Igor Stojanović, vlasnik hotela i restorana „Bell“ i drugi. Većina gvoorniak je istakla da je privredni ambijent u Leskovcu unapređen, što su potkrepili činjenicama o proširenju svojih proizvodnih i prodajnih kapaciteta što rezultira otvaranje novih radnih mesta. Bilo je reči o dobroj saradnji i komunikaciji sa predstavnicima lokalne samouprave i posebno je istaknuto da je smanjeno vreme čekanja na administrativni deo posla, naročito onaj koji se tiče izdavanja dozvola.

Izneli su i svoja iskustva tokom pandemije Korona virusa uz konstataciju da su zadovoljni funkcionisanjem Štaba za vanredne situacije. Neki od njih su izneli probleme sa kojima se suočavaju, a koji se uglavnom tiču infrastrukture. Naglašeno je da će njihovom rešavanju pristupiti što pre i u skladu sa nadležnostima lokalne samouprave grada Leskovca.

Pogledaj takodje

U Srbiji pozitivno više od 7.000 hiljada ljudi, crni rekord i danas zabeležen

U poslednja 24 sata, prema podacima Ministarstva zdravlja testirani su uzorci 18.592 osobe od kojih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *