Home / DOGAĐAJI / Dan državnosti objedinjuje uposmenu na dva značajna datuma iz srpske istorije
hotel bell

Dan državnosti objedinjuje uposmenu na dva značajna datuma iz srpske istorije

Srbija obeležava Dan državnosti, praznik ustanovljen u spomen na dva presudna događaja u istoriji naše države – donošenje odluke o podizanju Prvog srpskog ustanka i donošenju prvog Ustava

Oko 300 srpskih ustanika, umaklih pred “sečom knezova“, okupilo se 14. februara 1804. godine, na Zboru u Orašcu, nadomak Aranđelovca, na inicijativu Đorđa Petrovića, prvaka i knezova. Tada je odlučeno da se podigne buna protiv dahija, pa se pristupilo izboru vođe. Pošto su harambaša Stanoje Glavaš i knez Teodosije Marićević odbili da predvode ustanike, za vožda je izabran Karađorđe Petrović.

Drugi značajan datum, kome je posvećen današnji datum, jeste donošenje prvog Ustava Knjažestva Srbije, poznatijeg kao Sretenjski ustav iz 1835. godine.

Ustav je sastavio Dimitrije Davidović, a prvim najvažnijim pravnim aktom Srbije, izvršena je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti. Vlast čine knez, državni sovjet i Narodna skupština. Proklamovana su prava i slobode građana, kao što su: neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost. Ustavom su ukinuti ropstvo i feudalni odnosi. Iako je donet od Velike narodne skupštine i zakletvom potvrđen od kneza Miloša Obrenovića, ustav je suspendovan nakon svega 55 dana, pod pritiskom velikih feudalnih sila, Turske, Rusije i Austrije.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se obeležava ponovo od 2002. godine.

Foto: vesti.rs i Wikipedia

Check Also

Od 3. septembra, serija “Bilo jednom u (Leskovcu) Srbiji“ i na malim ekranima

Kako zvanično najavljuje RTS, serija nastala na osnovu igranog filma “Bilo jednom u Srbiji“, premijerno …

Оставите одговор