Home / DRUŠTVO / DA LI ZNATE ZA JUTARNJE STRANE -Svakodnevno pisanje kao put do jasnijih misli, svežih ideja, redukovanja stresa
hotel bell

DA LI ZNATE ZA JUTARNJE STRANE -Svakodnevno pisanje kao put do jasnijih misli, svežih ideja, redukovanja stresa

Jutarnje stranice su zamišljene kao metod koji pomaže kreativcima i umetnicima da poboljšaju svoj stvaralački proces i oslobode se straha koji ih sprečava da se prepuste svojoj kreativnosti. Osmislila ih je Džulija Kameron, a knjiga “Put umetnika” u kojoj detaljnije objašnjava ovaj metod postala je svetski bestseler i prodata je u preko pola miliona primeraka. Cilj jutarnjih stranica je da pomognu ljudima da prevaziđu unutrašnja ali i spoljašnja ograničenja koji ih svakodnevno koče.

Međutim, bitno je da jutarnje stranice nisu namenjene samo umetnicima, već svima onima koji žele poboljšaju svoj kvalitet života i dođu u dodir sa svojim željama i razmišljanjima. U čemu se u stvari radi?

Ideja je da svakog dana ustanete malo ranije i da prva stvar koju uradite, dok vam je um neopterećen svakodnevnim problemima, bude ispisivanje tri stranice A4 formata. Izuzetno je bitno da ih pišete rukom i to možete raditi u svesci, dnevniku, listovima papira. Jutarnje stranice nisu nikakvo umetničko delo, na njima pišete o stvarima koje vam prvo padnu na pamet: o tome šta se desilo prethodnog dana, vašim snovima, neprijatnim situacijama, očekivanjima od narednog dana, drugim rečima o čemu god želite. Samo je bitno da koliko god bilo teško u početku, pustite ruku i ispunite sve tri stranice do kraja.

Džulija Kameron to objašnjava time da obično rečenica koju napišemo pri kraju poslednje strane nosi poentu do koje je trebalo doći kroz prethodne dve strane. Naravno dešava se da jutarnje stranice postanu podnevne ili večernje stranice usled nedostatka vremena, ali ih je bitno pisati apsolutno svakodnevno.

Jutarnje stranice su vrlo intimna i privatna stvar, pisanju pristupate bez zadrške, bez straha od osuđivanja a po završetku pisanja ih možete slobodno iscepati i baciti nakon što ih pročitate.

Ljudi koji prenose iskustva širom intereta govore da su im jutarnje stranice pomogle da srede svoje misli, eliminišu stres koji ih je dugo mučio, oslobode svoje kreativne potencijale.

Check Also

Večeras u Leskovcu počinju susreti “Joakim Vujić“

Festival koji nosi ime pionira srpskog pozorišta, Joakima Vujića, održava se po 57. put, a …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *