Da li je rentabilno gajenje šljive?

          Miroljub Vujanović iz Leskovca sa rodbinom i kumovima obrađuje 7,1 ha pod šljivom sorte Stenlej. Površina od 1,7 hektara pod ovim rentabilnim voćem je već 9 godina, dok se na 5,4 hektara prostire voćnjak star 3 godine.

Vujanović je ubrao preko 110.000 kg šljive prve klase. Prinos po voćki bio je 14.6 kg po stablu u trećoj godini, kod nekih stabala i preko 20 kg, dok je u devetoj godini ubrano i 120 kg šljive po stablu.

         Ovo je prinos za ponos u našim uslovima bez navodnjavanja, kaže mr Aleksandar Mitić, savetodavac leskovačke Poljoprivredne stručne službe. Ovo je jedan reprezentativan voćnjak, gde su pravilno primenjene sve agro- i pomotehničke mere na vreme, što je važan preduslov za dobre prinose i kvalitetan plod. Primena agrotehničkih mera, pravilan odabir lokaliteta, odgovarajući kvalitet zemljišta i uzgojni oblik, neophodni su faktori za dobar, uravnotežen i kvalitetan prinos kod šljive, koji ove godine, uprkos niskoj otkupnoj ceni, daju sigurnost poljoprivrednom proizvođaču. Cena šljive ove godine je bila u rasponu od 10 do 25 dinara za kilogram, a cena proizvodnje je od 8-10 din po kg ploda, dok samo na berbu otpada 3 din po kilogramu. Da bi poljoprivredni proizvođači koliko-toliko imali uticaj na otkupljivače, hladnjačare i tržište moraju biti konkurentni, složni, udruženi, da imaju kvalitet i kvantitet proizvoda, i da tako izdejstvuju i ostvare dobru i solidnu cenu. Gospodin Vujanović je imao veliku količinu robe pa je i kao robni proizvođač zanimljiv na tržištu i kao takav ostvario i zadovoljavajuću cenu za svoj proizvod, objašnjava Mitić.

        Šljiva je stara i u našoj zemlji najzastupljenija voćna vrsta. Po broju stabala i površini se nalazi na prvom mestu u odnosu na druge voćne vrste i spada u grupu koštičavog voća. Uspeva čak i na zemljištima slabe strukture i slabih proizvodnih osobina, na svim položajima dobro podnosi sušu i obilno rađa, a sadni materijal se lako proizvodi. Šljiva dobro uspeva na slabo kiselim zemljištima gde se pH kreće od 5,5 do 6,5 i sa središnjom godišnjom temperaturom vazduha od 9  do 11  a u letnjijm mesecima od 18  do 20 . Najbolje se gaji u reojnima sa godišnjom sumom padavina od 700 do 1000 mm/m , s tim da u vegetaciji bude na raspolaganju od 350 do 550 mm/m  i relatvnom vlažnošću vazduha od 75% do 85%. Najkritičniji period je na početku vegetacije kada je najintenzivniji porast, zatim u fazi razvoja koštice ili ploda veličine lešnika i za vreme letnjih meseci jul, avgust.

       Kod nas su se ranije gajile domaće sorte šljive, među kojima je bila dosta zastupljena Požegača. Ona je dosta osetljiva na virus šarke šljive i zato su kasnije uvedene nove introdukovane sorte sa boljim privredno biološkim osobinama, objašnjava Aleksandar Mitić. U Jablaničkom okrugu je najrasprostranjenija sorta Stenlej. Otporna na patogene bolesti, veoma prinosna i dobrog kvaliteta. Plodovi šljive sadrže 75% vode i 25% suvih materija. Od šećera u šljivi preovladava glukoza u odnosu na fruktozu a od kiselina ima najviše jabučne i limunske, skladnog odnosa. Pored Stenleja, kao vodeće sorte, dosta su rasprostranjene Čačanska rodna, Čačanska lepotica, Valjevka, Zelena renkloda i druge.

      Od plodova šljive pravi se mnogo proizvoda, kao što su džem, pekmez, kompot, ali se kod nas najviše proizvode rakija šljivovica i suva šljiva. Plodovi su bogati raznim hranljivim materijama: voćnim šećerima, vitaminima, pektinima, pa su zato cenjeni kao sirovina za prehrambenu i konditorsku industriju i lako se prodaju na inostranom tržištu gde dobijaju solidnu cenu, dodaje Mitić.

 

Check Also

Danas je Svetski Dan pozorišta

Svetski Dan pozorišta obeležava se svakog 27. marta širom sveta, na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta …