Cvetanović u Todorovcu najavio duplo veće subvencije za poljoprivredu u 2016. godini

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Jedanaestočlana porodica Mladenović u Todorovcu, već petnaest godina se uspešno bavi stočarstvom.

 

U velikom i modernom gazdinstvu, uzgajaju 30 muznih krava, pet junica, 15 bikova i 10 teladi.

– Uključivanje čitave porodice u stočarsku proizvodnju, dobar je primer i drugim proizvođačima, kako se postiže uspeh i garantuje dobro poslovanje, naglasio je gradonačelnik Cvetanović, obilazeći danas poljoprivredno gazdinstvo u ovom porečkom selu.

Naš cilj je da mlade proizvođače zadržimo na selu, kako bi oni stvorili uspešna gazdinstva, koja su budućnost razvoja poljoprivrede, razvoja Leskovca i razvoja čitave Srbije. Subvencije koje delimo, samo su jedan vid pomoći i danas smo podelili ugovore za 139 domaćinstva iz vučjanskog kraja. Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave za subvencije za 2016. godinu za šta smo obezbedili duplo više sredstava nego za 2015. godinu.

Porodica Mladenović, jedan je od korisnika ove vrste finansijske podrške, koja im je omogućila kupovinu neophodnog novog traktora.

Kad je porodica složna i želi da radi, onda domaćinstvo napreduje i sebi obezbeđuje egzistenciju i dobar život na selu.

Gradonačelnik je Mladenovićima poželeo rodnu i uspešnu godinu, ali i mnogo uspeha na porodičnom planu, jer je to jedan od preduslova za razvoj i napredak.

Preko subvencija ovo porodično domaćinstvo dobilo je 550 hiljada i sredstva iskoristilo na najbolji mogući način:

– Sa našeg gazdinstva dnevno otkupljivačima, pre svega Leskovačkoj mlekari, ode 620 litara mleka, što je na godišnjem nivou preko 2oo hiljada litara. Cena od 35 dinara za litar je zadovoljavajuća, a tome treba dodati i PDV i premije.Ženska grla dalje odlaze u priplod, a muška u tov, pa u klanicu, kaže Srđan Mladenović.

Od poljoprivrede može da se živi, ako se tome posveti cela porodica, ističu Mladenovići, koji obrađuju i oko 35 hektara zemlje.. Planovi su im, ipak, vezani, pre svega, za stočarstvo. Imaju nameru da sagrade farmu i kapacitete prošire na najmanje 100 grla.

S. Stojiljković / S. Stamenković

Check Also

Svečanost povodom 160 godina pravne službe Vojske Srbije

U Nišu je održana svečanost povodom Dana i 160 godina postojanja pravne službe Vojske Srbije. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *