Cvetanović podneo godišnji izveštaj: Pred vama stojim ponosan, završićemo započete poslove a Leskovac će svake godine biti bolji

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović predstavio je danas na konferenciji za medije u sali Skupštine grada rezultate rada u prošloj godini.

U prepunoj sali Skupštine grada prisustni su najpre mogli da pogledali video materijal u kome su navedeni događaji iz prethodnih 12 meseci.

-Naš narod voli da kaže da se dan poznaje po jutru. Da će 2019. godina biti plodonosna i uspešna se videlo već u prvih nekoliko sati kada su u leskovačkoj bolnici na svet došlo nekoliko beba. I tada smo krenuli sa pozitivnim događajima koji će slediti u toku čitave 2019. godine. Svakako je jedan od najvažnijih događaja koji je obeležio ne samo januar, nego i godinu za nama, otvaranje britanske kompanije „Aptiv pakard“ kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. To što je ovaj svetski priznati proizvođač elektroinstalacija za auto-industriju baš naš grad odabrao za svoj proizvodni centar dovoljno govori o reputaciji koju Leskovac ima u Srbiji i svetu. 1500 Leskovčana pronašli su posao u ovoj firmi sa odličnim uslovima rada, s tim što je taj broj konstantno u porastu i verujem da će ih biti duplo više – rekao je gradonačelnik,

Prvi čovek Leskovca je po mesecima pobrojao dešavanja koja je ocenio kao najvažnija i najzanimljivija.

-I mesec februar su obeležila brojna dešavanja, ja ću izdvojiti dva. Pre svega kontakt sa ambasadorom Kraljevine Belgije Kunrada Adama i posetu Leskovcu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru kampanje „Budućnost Srbije. Bilo je mnogo aktivnosti i u martu mesecu, čini mi se da je za građane Leskovca svakako najznačajnija modernizacija mehanizacije Vatrogasno spasilačke brigade, koja je prošle godine bila dobitnik oktobarske nagrade, a koja je nabavila novo vozilo vredno 225.000 evra, ali i Javno komunalnog preduzeća Komunalac koje nakon kupovine skip mašine i kombija za zoohigijenu, koji vrede 10,7 miliona dinara, zasigurno pruža kvalitetnije usluge Leskovčanima nego što je pružao u prethodnom periodu. Koliko je u poslednjih nekoliko godina uloženo u mehanizaciju javno komunalnih preduzeća dovoljno nam govori podatak da su vozila bila stara više od 30 godina. Prošle godine je duž bulevara Nikole Pašića, izloženo 31 novo vozilo na koje je do sada utrošeno 158 miliona dinara. Posle 30 godina nabavili smo 31 novo vozilo i pokazali da možemo mnogo snažnije i kvalitetnije – dodao je gradonačelnik Leskovca.

Snimak govora možete pogledati klikom na sledeći link:

https://www.facebook.com/dnevnikjuga.dnevnilist/videos/481520869469741/

Sva javno komunalna preduzeća su tokom cele godine konstantno rade na unapređenju svojih usluga kako bi građanina sa teritorije grada Leskovca omogućili bolje uslove za život. Ulazimo u četvrti mesec i tu ću izdvojiti rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Ivana Milutinovića u vrednosti od 7,8 miliona dinara.

Investicija koja je naišla na najpozitivnije moguće komentare i grad Leskovac učinila još atraktivnijim i savremenijim je svakako otvaranje ritejl centra Kapitol park. Svedoci smo da je svakoga dana, i subotom i nedeljom Kapitol park pun ne samo posetiocima iz našeg grada već i iz šire okoline. Ova investicija vredna je 10 miliona evra: otvorena su nova radna mesta, jedan prelep deo šireg centra grada je oživljen, a mi smo, ali i stanovnici susednih gradova, su dobili mesto za kupovinu, šetnju i relaksaciju, za čitavu porodicu da se okupljaju, naročito vikendom. Pored Kapitol parka, mesec maj je svakako obeležilo i otvaranje poslednje deonice južnog kraka Koridora 10 od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i nakon toga otvorio i poslednji krak Koridora, čime je omogućno povezivanje sa Sofijom, Makedonijom, Solunom.

Narodni muzej proglašen je za muzej godine, koji je za poslednje 3 godine proglašen 2 puta muzejom godine. Iako smo manji grad od Beograda i Kragujevca, vrednim i napornim radom direktorke i kustosa, rezultati su fantastični.

Rukometni klub „Dubočica 54“ je bila na poslednjem nivou, sada su ušli u Super A ligu,“ rekao je gradonačelnik Cvetanović predstavivši Andriju Atanaskovića, najboljeg sportistu i jednog od igrača ovog rukometnog kluba najavišivši utakmicu protiv Partizana u subotu u 19 časova u SRC „Dubočica“.

„U šestom mesecu je grad Leskovac izabran za sedište Akademije strukovnih studija „Južna Srbija“ i to je ogroman pomak za naše akademske građane.

Podsetiću vas da smo ponosni nosioci priznanja zaštitnika građana za doprinos razvoju pristupačnosti u oblasti kulture. Kad govorimo o kulturi jun 2019. ćemo pamtiti i po uživanju u koncertu za pamćenje Nemanje Radulovića, baš na Svetski dan muzike. Održao ga je baš u našem gradu i posvetio Leskovčanima i svima onima koji su bili prisutni i koji su uživali u muzici. Ono što je Novak Đoković u tenisu, to je on u muzici.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić nas je već u mesecu julu posetio i ujedno prisustvovao i otvaranju renovirane zgrade Centra za socijalni rad , rekonstruisane sa 44 miliona dinara, koja je pored novog izgleda potpuno prilagođena osobama sa invaliditetom – dobili su najsavremenije prilaze, rampe da posle 5 decenija mogu prvi put da uđu u Centar za socijalni rad. I to je nešto na čemu insistiramo, da žive dostojan život i ja im se zahvaljujem na strpljenju do sada.

Avgust će za sve nas, a posebno za građane Grdelice, ostati upamćen po rekonstrukciji ulaza u ovo mesto. Projektom koji je vredan 34 miliona dinara višedecenijski problem je rešen, te deca bez bojazni od saobraćajnih nezgoda ovim putem idu u osnovu i srednju školu. Uveli smo, kako stimulacije za mlade talente, tako i ekskurziju za najuspešnije učenike sa teritorije grada svih srednjih škola. Ovaj mesec smo ispratili otvaranjem jubilarne tridesete Roštiljijade, koja osvaja drugu nagradu drugu godinu za redom, koja je prevazišla sva očekivanja, privukla veliki broj turista koji su uživali u bogatom programu i vrhunskoj hrani i piću.

Predsednik Vučić nas je posetio i u septembru mesecu kada je obišao radove na rekonstrukciji Opšte bolnice Leskovac, koja je dobila dve nagrade, jednu u Londonu, drugu u Hong Kongu. Ja očekujem da već u martu dobijemo najsavremeniju opremu, čitav ovaj projekat vredi preko 20 miliona evra. Najavljena je i izgradnja modernog gradskog stadiona za koji će biti izdvojeno 20 miliona evra. Zahvaljujem i kompaniji Statovac komerc koja je prva nakon Aptiva ušla u Zelenu zonu i u taj poduhvat uložila 41,5 miliona dinara, a zahvaljujem i Ditsu, Frenkiju koji su svoj novac uložili i potpuno promenili izgled nekadašnjeg Jugekspresa. Izgradili smo i Avantura park (7 miliona dinara) i započeli radove na rekonstrukciji puta ka Vlasotincu u dužini od 6,5 kilometara u vrednosti od 283,3 miliona dinara.

Oktobar mesec smo otvorili obilaskom radova na izgradnji Linije mulja (druge faze Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda) i Gradskog kolektora, cifre impozantne, 497,5 i 464 miliona dinara, skoro milijardu dinara za dva projekta, i očekujemo da negde maja meseca sve to bude sklopljeno, zajedno sa trećom fazom a to je izgradnja kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta koja će biti priključena na gradski kolektor u šta će holandska vlada uložiti 8 miliona evra. Posle toga Leskovac će zaista stati rame uz rame sa razvijenim evropskim gradovima koji vode brigu o životnoj sredini. Naglasiću da fabriku za prečišćavanje otpadnih voda nemaju ni Beograd, ni Nip, ni Kragujevac, ni Novi Sad, prvi smo koji ćemo zaokružiti ceo ciklus, kao što ćemo biti prvi grad u Srbiji koji će po četvrti put obnoviti BFC sertifikat za grad sa povoljnom poslovnim okruženjem. Pomenuću i završetak rekonstrukcije puta između Brestovca i Pečenjevca u dužini od 5,8 kilometara u vrednosti od 65 miliona dinara. 11. oktobra smo kako dolikuje proslavili Dan grada i ujedno nagradili naše najuspešnije učenike i studente i najpametnije uložili 5,7 miliona dinara.

Realizacija dva krucijalna projekta koja su obeležila godinu za nama smo otpočeli u novembru – izgradnju centralnog gradskog trga u vrednosti od 223 miliona dinara i početak dugoočekivane druge faze rekonstrukcije Osnovne škole „Josif Kostić (60 miliona). Građani Leskovca će u tekućoj godini dobiti centar kakav dolikuje petom gradu po veličini, vremenski uslovi nam idu u prilog i radovi teku po planu. S ponosom mogu da kažem da smo istrajali u nastojanju da najstarija škola u gradu dobije izgled dostojan svog renomea, da smo posvećeno radili na iznalaženju rešenja za probleme na koje smo naišli u toku realizacije ovog projekta i da će đaci ove vaspitno-obrazovne ustanove u drugom polugođu nastavu pohađati u najmodernijim učionicama.

Poslednji mesec u 2019. je značajan zbog početka radova na izgradnji rasteretnog kanala Tulovske reke u koji će ukupno biti uloženo 45 miliona dinara, čime će područje grada Leskovca i usevi naših vrednih poljoprivrednika postati bezbedniji i sigurniji od poplava. Još jedna tradicija koju sprovodimo u želji da unapredimo i olakšamo život i rad poljoprivrednim proizvođačima je svakako podela podsticajnih sredstava ovoj važnoj grupaciji. Čak 787 poljoprivrednika je dobilo subvencije u vrednosti od ukupno 30 miliona dinara.

Ono na šta sam najviše ponosan je trenutak kada sam 2008. godine formirao Fond za mlade talente, koji sam s obzirom na to da su ga moji prethodnici ugasili, opet obnovio početkom 2013.

Kao što sam već rekao u 2020. godinu smo ušli još spremniji za nove pobede i rešeniji da što više umanjimo greške, a umnožimo dobre stvari. 295 najtalentovanijih mladih ljudi mi je svojom energijom, elanom i entuzijazmom pokazali da ovaj grad ima potencijal. Impresije koje su članovi mog tima poneli juče je to da su dobili još više snage i da još napornije i posvećenije rade kako bi grad Leskovac ostao na dobrom putu i postao još stabilniji i razvijeniji.“

Gradonačelnik je u ovom času pozvao svoju zamenicu dr Jasminu Ranđelović i člana Gradskog veća Stefana Kitanovića, koji su i sami bili dobitnici nagrade Fonda za mlade talente kao najbolji studenti Medicinskog, odnosno Ekonomskog fakulteta u Nišu 2014. godine, a da sada se nalaze u njegovom timu.

„Još jedan nedavni događaj nas obavezuje da budućim pokolenjima omogućimo da ostanu da žive u svom rodnom gradu u miru i prosperitetu – događaj koji je na sve Leskovčane ostavio izuzetno jak utisak i dužni smo da ga pomenemo – otkrivanje spomenika palim borcima u ratovima devedesetih godina. Drago mi je što sam učestvovao makar u tom projektu i završio.

I zato ćemo ubuduće biti još istrajniji i posvećeniji projektima koji podižu nivo kvaliteta života u Leskovcu. Već je pomenuto da nas u 2020. očekuje završetak radova na gradskom trgu (223 miliona), ali i obilaznice oko groblja u Leskovcu (oko 23 miliona dinara), saobraćajnice Leskovac-Vlasotince (283,3 miliona dinara) ali i uređenje dela saobraćajnice u Predejanu (5,6 miliona dinara), rehabilitacija kolovoza u ulici Ivana Milutinovića (22,8 miliona), opštinski put Vučje-Brza (13,2 miliona dinara), izgradnja mosta na rasteretnom kanalu Tulovske reke (32 miliona) i rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja osvetljenja u ulici Rade Žunić sa oko 33 miliona dinara. U toku nedelje ćemo verovatno odraditi konferenciju jer je otpočeo projekat gasifikacije (vredan 64 miliona dinara) u dva pravca prema Sportsko rekreacionom centru Dubočica i naselju Dubočica, dok će radovi prema Zelenoj zoni krenuti nakon završetka procesa obezbeđivanja imovine.

Dragi prijatelji, saradnici, sugrađani, kao što vidite, istrajni smo u borbi da grad Leskovac učinimo što boljim, prijatnijim i lepšim za život. Taj posao nije nimalo lak, pun je izazova i prepreka, prisetite se samo kakvo je stanje bilo krajem 2012. – zatečeni dug od više od 2 milijarde dinara, kredita i besmislenih projekata koji su naši prethodnici za sobom ostavili. Sve njihove nedoumice smo rešili, dugove vratili i uhvatili se u koštac sa problemima koji su ostali nerešeni. Pred vama stojim ponosan i nameran da započete poslove na vreme završim i ostvarim našu zajedničku viziju o razvijenom, stabilnom i prosperitetnom Leskovcu. Svima vama zahvaljujem na strpljenju, energiji, želji da grad Leskovac bude bolji. Siguran sam da ovolika posećenost, iako ste u toku današnjeg dana saznali za ovu onferenciju, daje snagu i meni i mom timu koji je sačinjen od mladih i obrazovanih ljudi koji dominiraju u svojim sferama interesovanja i spremni su da rade 24 časa dnevno, kojima sigurno nije lako sa mnom koji mnogo radim i mnogo zahtevam i očekujem da svaka subota i nedelja bude radna. Ali dajem vam reč da ćemo zajedno postići mnogo toga i da će grad Leskovac svake godine biti bolji i bolji zarad svetlije budućnosti naše dece. Ja sam siguran da ste svi bili ponosni na svih 295 mladih koji su juče nagrađeni, a verujem da je talentovanih u našem gradu mnogo više ali su oni strpljivi i sigurno će uskoro i oni na pravi način biti nagrađeni. Hvala još jednom od srca.“

Check Also

Program Leskovačkih letnjih festivala 2024.

Turistička organizacija Leskovac i grad Leskovac organizuju i ove godine tradicionalnu manifestaciju – Leskovački letnji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *