Cvetanović: Podela 27.253 paketa biće završena do kraja nedelje, volonteri rade veliki posao, smanjuje se procenat pozitivnih od broja testiranih građana

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović održao je danas konfereciju za medije u hali Plavi paviljon na leskovačkom sajmu.

Cvetanović je govorio o epidemiloškoj situaciji, pripremi i podeli paketa, radu volontera ali i planovima za prostor na kome se nalazi hala koju Leskovčani zovu “Plavi paviljon” koja je nekada bila u sastavu Leksovačkog sSajma, a danas je deo Sportskog centra Dubočica.

-Kada govorimo o epidemiološkoj situaciji, prema poslednjim informacijama Zavoda za javno zdravlje od 462 testirana lica, 416 je negativno, a 46 pozitivno. Od toga je 22 lica iz grupe pronađenih kontakata kod kojih je do prenosa infekcije došlo u porodici i većinom su asimptomatski sa blagom kliničkom slikom, a ostalih 13 su pacijenti na lečenju u Kovid bolnici. U Jablaničkom okrugu je ukupno registrovano 265 obolelih od Kovida-19, od toga 188 pacijenata pripada teritoriji grada Leskovca sa 27 novoobolelih, 62 Vlasotincu sa 16 novooobolelih, i sa po jednim novim slučajem sada je 6 obolelih u Bojniku, 6 u Lebanu i 3 u Medveđi. Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva na području okruga 75 zaraženih osoba je zaposleno u zdravstvu. Pod zdravstvenim nadzorom je ukupno 1548 osoba u Jablaničkom okrugu, od toga 1240 iz Leskovca. U kućnoj izolaciji zbog dolaska iz inostranstva je 1090 stanovnika Jablaničkog okruga, odnosno 881 lice sa teritorije Leskovca. Na području Jablaničkog okruga nastavlja se trend opadanja procentra pozitivnosti i sada iznosi 9,95% od poslednjih rezultata kada je iznosio 11,1%“ – kazao je danas gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr sci. med. Goran Cvetanović.

Govoreći o situaciji u leskovačkoj Kovid bolnici gradonačelnik je rekao sledeće:

-U leskovačkoj Kovid bolnici je ukupno hospitalizovano 115 pacijenata, bilo je dva prijema i 15 otpusta, jedna osoba je upućena u Klinički centar Niš i nije bilo preminulih. Do sada su u bolnicu stigla 102 rezultata uzoraka i od toga je 31 negativan a 71 pozitivan. Kada govorimo o Kovid bolnici, važno je napomenuti da je od početka rada u njoj izlečeno i otpušteno 69 pacijenata, i iz privremenih bolnica 47, što ukupno iznosi 116, odnosno 43,7 % potvrđenih slučajeva.“

U hali „Plavi paviljon“ gde je održana konferencija za medije bilo reči i o pripremi i distribuiji paketa namenjenih penzionerima i socijalno ugroženim licima koja se privodi kraju. O paketima je gradonačelknik kazao sledeće:

-Od početka pripreme paketa, do sada je spakovano 25.412 od čega je ukupno podeljeno 18.500 paketa. Nastavićemo ovim tempom kako bismo do kraja ove nedelje uručili svih 27.253 paketa. Ostalo je da pakete preuzmu nadležni iz mesnih zajednica Centar i Stojan Ljubić. Reakcije naših najstarijih sugrađana su izuzetno pozitivne, i većina njih ističe da je njima važnija pažnja od samog paket. Mi smo zadovoljni zato što smo postigli naš cilj – stavili smo im do znanja da brinemo o njima i da na svoj grad uvek mogu da računaju.“ Objašnjeno je da pri deljenju paketa dolazi do problema, da ima osoba koje ne mogu da se nađu na navedenoj adresi i da će to biti rešavamo u što kraćem roku. Govoreći o problemima gradonačelnik Cvetanović je naglasio da se greške dešavaju pri podeli u 144 naseljenih mesta i uz izvinjenje zamolio za razumevanje građana.

Cvetanović je kazao da će nakon završetka pakovanja paketa parket iz hale Plavi paviljon biti prosleđen nekoj od leskovačkih škola i da će objekat biti stavljen na licitaciju.

Gradonačelnik Cvetanović kazao je i da volonterski kol centri grada Leskovca rade punom parom i da je do sada upućeno 7686 poziva, od čega volonteri su 2913 puta izašli na teren.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je rekao da trenutno ima smanjenja broja pacijenata u COVID bolnici i da se i danas očekuje dodatni otpust, kao i da se većina njih oseća dobro i naglasio da glavna zgrada bolnice, koja prima pacijente koji nisu sumnjivi na COVID funkcioniše bez problema, kao i da će svi pacijenti koji dođu u urgenti biti testirani brzim testom.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *