hotel bell

Cvetanović: Isti tretman prema strankama, koje delimo samo na platiše i one koje ne izmiruju račune

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije, iseljen je prošlog meseca iz prostorija u ulici Bore Stankovića, zbog duga od skoro 500.000 na ime kirije i utrošene električne energije. Nisu izmirili obaveze ni nakon niza upozorenja, pa je ovakav potez bio jedino rešenje, rekao je u obrazloženju gradonačelnik Goran Cvetanović, dodajući kako JP “Dom“, odnosno grad, imaju isti tretman prema svim političkim strankama

Pomenuti prostor je, današnjom odlukom, dat na korišćenje Grupi građana “Za Leskovac zajedno“, koja, nakon rušenja lokala u ulici Svetozara Markovića, nije imala “adresu“:

– Od Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije smo, nakon što mu je stiglo sudsko rešenje, dobili uveravanja da će izmiriti dug, ali se to do danas nije desilo. Nema nikakve pizme ni prema kome. U ovom slučaju, političke stranke delimo samo na platiše i one koji ne plaćaju zakup. Dokaz da je ovo što govorim tačno je i činjenica da je prošle godine, iz “Domovih“ prostorija najpre iseljena Demokratska stranka, a nedugo zatim i Pokret socijalista, koji, kao što znate, participira u vlasti. Javno preduzeće “Dom“, mnogo efikasnije posluje od dolaska na čelo aktuelnog direktora, ali se mora uzeti u obzir i to što se broj lokala kojima gazduje redovno smanjuje. Tako je, samo prošlog meseca, na osnovu restitucije, jednom vlasniku, vraćeno pet lokalna u Leskovcu, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Političke partije, inače, poslovni prostor dobijaju po nekoliko puta nižoj ceni od ekonomske, a da li će i ubuduće biti tako, znaće se nakon odluke Ministarstva finansija:

– Obratili smo se nadležnima sa zahtevom da nam detaljnije protumače član 10. Vladine uredbe od pre par godina, koja predviđa da se poslovni prostor, ustupa određenim političkim partijama po povlašćenim cenama. Tražili smo da nam se pojasni važi li to samo za parlamentarne ili sve stranke, odnosno one koje svoje predstavnike nemaju u Republičkoj, ali imaju u lokalnim skupštinama. Još uvek nema odgovora, a od njega će zavisiti hoće li ostati po starom ili sledi “podizanje“ kirije.

Lokal u ulici Bore Stankovića će, prema trenutnoj odluci, biti izdavan po ceni od 7.946,o6 dinara, a ukoliko Ministarstvo finansija da drugačije tumačenje, Grupa građana “Za Leskovac zajedno“, plaćaće mesečno 30.606 dinara:

– To bi, za predmetnu kvadraturu, bila ekonomska cena. I sami možete da uporedite iznose i utvrdite da je povlašćeni- gotovo četiri puta niži od punog. Ali, postupićemo u skladu sa uputstvima i prema svima jednako, ističe direktor Dragan Stojiljković, dodajući da je Srpska radikalna stranka nedavno izmirila obaveze, a da je, po osnovu zakupa, jedini aktivni dužnik Gradski odbor “Dveri“, sa 28.000.

Demokratska stranka je, da podsetimo, prošle godine iseljena iz prostorija koje je koristila 11 godina, zbog duga od 1,1 milion dinara, a Pokret socijalista je imao dospele obaveze od preko 400.000, kojima treba dodati i neplaćene račune za struju, grejanje.

Check Also

Treće mesto za Tanju Antić u disciplini sportskog hodanja

Ovog vikenda 28/29 januara 2023. god u Beogradu je održano Prvenstvo Srbije u dvorani za …

Оставите одговор