Home / DOGAĐAJI / Čime se grejati ove zime i kako uštedeti na grejanju?
hotel bell

Čime se grejati ove zime i kako uštedeti na grejanju?

Već smo zagazili u jesen i spoljne temperature lagano idu na dole. Iako meteorološke prognoze za sada predviđaju da nas ne očekuje oštra zima, grejati se mora.

A već sa prvim spuštanjima temperatura, mnoge muči isto pitanje: čime se grejati ove zime i šta je to što je najisplativije za zagrevanje domaćinstva?

Ako uzmemo u obzir  promenljive troškove grejanja, nikada nije tako jednostavno odlučiti i predvideti koja opcija je najbolja. Takođe, na efikasnost grejanja utiču brojni faktori kao što je energetska efikasnost samog objekta, površina koja se greje, tržišna cena i period kada se sam ogrev nabavlja.

Budući da je grejanje domaćinstva svake godina ozbiljna stavka u budžetu, pokušaćemo da uzmemo sve opcije u obzir (drva, ugalj, gas, električnu energiju, kvadraturu stana) i razmotrimo šta je to što nas može kvalitetno ogrejati, a da opet pametno trošimo. Pored toga, otkrivamo vam i koji su to mali trikovi za uštedu na grejanju kuće ili stana ove zime.

Načini za grejanje su brojni, a dobra izolacija je ključ

Danas je na tržištu dostupan veliki izbor goriva na koje ćemo se grejati, kao i tipova grejnih tela, pa tako imamo centralno grejanje, parno grejanje, grejanje na sirovine, grejanje na gas i grejanje na električnu energiju. Šta je najbolji izbor za nas, zavisi i od toplotne izolacije samog objekta, a dobro je poznato da domaćinstva u Srbiji nisu u mogućnosti da ulažu u ovaj vid izolacije, fasade, prozore, pa tako dolazi do neadekvatnog zagrevanja prostora.

Dobra izolacija će vam smanjiti troškove grijanja u godinama koje dolaze. Dom sa dobrom izolacijom zadržaće hladan vazduh unutra tokom leta, a zimi spolja. Ovakav vid projekta nosi sa sobom početne troškove, ali bi trebalo da vidite smanjenje računa električne energije do kraja godine. Potrošnja u startu više na izolaciju, sada bi mogla biti mudra investicija za narednu deceniju.

Dakle, ukoliko prostor nije dobro izolovan, onda nemate mnogo izbora pri odlučivanju, već gledati opcije koje će vas zagrejati na kraće staze. Uštedom u grejanju za ovu godinu, ostavite mogućnost da uložite u kvalitetniju izolaciju, koja će dati dugoročne rezultate.

Važna je i kvadratura prostora

Kada razmišljate o tome šta je najjeftinija opcija za grejanje, onda je kvadratura prostora koji se zagreva jedna od važnijih stavki na spisku. Jer, ako je kvadratura mala, jedna TA peć vam može „završiti posao“, uz termoregulaciju. Zbog svoje ekonomičnosti, TA  peći su još aktuelne, budući da akumuliraju energiju tokom noći kad je struja u jeftinoj tarifi, a greju tokom čitavog dana.

Međutim, nisu sve grejalice dizajnirane tako da vam uštede novac, dok neki stariji modeli zahtevaju ogromne količine električne energije za samo funkcionisanje. Pre nego što kupite grejno telo, proverite da li ima funkcije za uštedu energije poput tajmera ili ugrađenog termostata. Izbegavajte kupovinu grejalice koja ima samo osnovnu funkciju uključivanja/isključivanja, kao što su neki slabiji kaloriferi. Prioritet neka vam bude grejno telo koje se isključuje nakon dostizanja određene temperature.

Veće površine uglavnom biraju opcije zagrevanja na drva ili ugalj, iako je grejanje na pelet poslednjih godina pokazalo odličan rezultat pri grejanju velikih kvadratura i uštedi. Kotlovi na pelet jesu ozbiljnija stavka u startu, jer za kvadraturu od nekih 150m2 treba izdvojiti blizu 250 000 dinara, ali ulaganjem u njega ulažete u budućnost i niže račune. Etažno ili podno grejanje, stvar je ličnog izbora i novca koji možete da izdvojite za njegovu ugradnju.

Električna energija za veće prostore?

Kada su velike površine u pitanju, stručnjaci procenjuju da su električni radijatori, uljani radijatori i električni kotlovi jedan od najskupljih vidova zagrevanja. U ovom slučaju, izbor mnogih domaćinstava su inverter klima uredjaji, kao najefikasnija tehnologija koja je danas dostupna na tržištu. Neke procene su da inverter klima troši manje energije nego standardna klima i najmanje je 30-40% jeftinija za pokretanje grejanja prostora. Ovo je, može se reći, jedina od opcija koju treba uzeti u obzir pri odluci o grejanju električnom energijom velikih površina.

Vreme je novac

Pod ovim mislimo da uračunate vreme koje ćete uložiti za zagrevanje kuće ili stana. Kod većih kvadratura, kada je u pitanju parno grejanje, grejanje na drva, ugalj, pelet, znači da ćete često biti u obavezi da proveravate vatru, čistite kotao, prljate se, ustajete pre svih ukućana kako bi kuća bila topla.

Grejanje na drva zahteva i njihovo odlaganje, cepanje, unošenje, pražnjenje pepela koje nakon toga ostane. Ukoliko je u pitanju unutrašnji kotao, koji je unutar prostora u kom živite ili kamin, uzmite u obzir i zaprljanost zidova koje treba redovno održavati ili dekorisati tako da budu jednostavni za čišćenje. Ulaganje vašeg vremena i energije za grejanje prostora, jedan je od faktora o kojima treba promisliti.

Svaki vid grejanja sa sobom nosi i prednosti i mane. Kao što i sami možete zaključiti, nezahvalno je davati savete šta je najisplativije za vas i vašu porodicu. Pri odabiru grejanja, uzmite u obzir sve prihode i rashode, koliko ste spremni da uložite odjednom da bi se kasnije vratilo i koliko vašeg vremena želite da izdvojite kako biste zagrevali kuću.

/PR/

Check Also

Posle restorana, od danas i “Aldist“ tehnički pregled

Porodica Stojiljković nastavlja da ulaže u porodični posao, ali biznis širi u drugom pravcu, iako …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *