Centar sela Turekovac dobio potpuno novi izgled

Angažovanjem Grada Leskovca, Agencije za lokalni ekonomski razvoj i meštana, centar Turekovca dobio je potpuno nov izgled.

 

Prostor, koji je donedevno bio neuređen i neugledan, pretvoren je u lep plato sa adekvatnim mestom za odmor i uživanje stanovnika tog sela. Postavljene su betonske ploče, ivičnjaci, klupe, a ceo prostor oplemenjen je zelenilom i cvećem. Radove je, prema projektu ALER-a, izvela firma Sistem SNL Graditelj iz Leskovca, a za tu namenu je iz gradske kase izdvojen 2,1 milion dinara.

– Ovaj trg ne bi dobio ovakav izgled da istovremeno nije uređena i zgrada Doma kulture i Mesne zajednice, kao još jedan u nizu seoskih objekata u kojima decenijama nije bilo ulaganja, izjavio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, prilikom današnje posete Turekovcu.

– Meštani su, podstaknuti brigom i željom lokalne samouprave da se poboljša kvalitet života u ovom selu, sa vrlo skromnim sredstvima i velikim uloženim radom, uspeli da adaptiraju prostorije mesne zajednice, pošte i mesne kancelarije. Kompletno su rekonstruisali krov, postavili oluke i ofarbali fasadu. Zgrada mesne zajednice bila je pravo ogledalo neodgovorne politike prethodne vlasti, koja nije dovoljno pažnje posvećivala seoskim sredinama. Sela su dugo bila zanemarivana, seoske mesne zajednice, ambulante i škole bile su ruinirane, neugledne i često nefunkcionalne. Mi polako menjamo takvo stanje, u želji da stanovnici svih delova grada dobiju zdravu pijaću vodu, kanalizaciju, sređene puteve, škole, ambulante, dodao je gradonačelnik. Kao i u mnogim drugim selima, promene su vidljive i u Turekovcu. Stanovnici ovog sela su pokazali spremnost da rade i poboljšaju uslove u kojima žive, što nas je i navelo da svoje aktivnosti usmerimo ka njima. Asfaltirana je deonica puta Turekovac – Gornje Stopanje u dužini od 600 metara, za šta je izdvojeno 6,4 miliona dinara. Uređeni su atarski putevi u dužini oko 2 kilometra, izgrađena su 3 kilometra kanalizacione mreže, očišćana je divlja deponija. U Osnovnoj školi „Đura Jakšić“, pre dve godine uvedeno je parno grejanje, a nedavno je preko ALER-a, zamenjen deo stare stolarije. Imamo još puno planova za razvoj Turekovca, ali se ne može sve uraditi odjednom, jer nas je, pri preuzimanju vlasti dočekao veliki posao. Trudimo se da u sve delove grada ulažemo ravnomerno, da se u svakom selu vidi napredak i da meštani dobiju okolinu kakvu zaslužuju, dodao je Cvetanović.

Predsednik Mesne zajednice Turekovac, Miloš Mićić, objasnio je da je ova investicija već dala pozitivne efekte, jer su sve klupe u centru pune dece i odraslih koji se tu odmaraju. Za 119 hiljada dinara kompletno smo sredili ruiniranu zgradu mesne zajednice, i ja se meštanima zahvaljujem na nesebičnom zalaganju, rekao je Mićić. U planu je i uređenje prostorija Doma omladine, za koje je ALER već predvideo sredstva od 850 hiljada dinara i asfaltiranje okretnice na platou u centru sela, dodao je Mićić.

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *