Home / DRUŠTVO / Časni krst iz Vlasine, fudbaleru Nikoli Stankoviću
hotel bell

Časni krst iz Vlasine, fudbaleru Nikoli Stankoviću

U takmičenju za Časni krst, na gradskom jezeru u Vlasotincu, ove godine je učestvovalo 20 plivača, menju kojima i jedna žena. Prvi je do znamenja doplivao Nikola Stanković, a prve čestitke dobio od Episkopa niškog Arsenija

Hladno jutro u Vlasotincu, uz temperaturu vazduha od 2 i vode od tek 1-og stepena, što su uobičajene prilike za drugu polovinu januara, kada slavimo Bogojavljanje. Želja 20-ak plivača da prvi preplivaju deonicu dugu 33 metra, koji simbolizuju Hristove godine u trenutku krštenja i pobede u trci za Časni krst, bila je jača od trenutnih okolnosti.

– Silaskom Isusa Hrista u reku Jordan, osvećuje se voda, a preko nje i priroda i tvorevina Božja, tako da nam daruju svetu tajnu krštenja, kojom sa sebe skidamo sve grehe od praroditeljskog, do momenta krštenja i daruju nam blagodat Duha Svetoga, poručio je pred trku, blagosloveći hrabre momke i devojku, vladika niški Arsenije.

Podsetivši da se takmičenje u plivanju za Časni krst održava po 15. put, predsednik opštine Bratislav Petrović je dodao da je priroda Vlasotincu podarila jedan od najlepših ambijenata za organizaciju ove manifestacije, te da je zadatak svih da neguju tradiciju Bogojavljanskog plivanja.

Neposredno pred trku, u nebo su poletela 33 goluba, vlasništvo članova Udruženja golubara “Poštar“ iz Leskovca.

Na dati znak, plivači su skočili u vodu, a najbrži je do cilja stigao Nikola Stanković, fudbaler “Vlasine“, koji je s novinarima podelio radost zbog trijumfa:

– Već sam jednom plivao za krst, ali mi je pobeda za malo izmakla. Sad sam vrlo srećan zbog uspeha.

Njemu je pripao Časni krst u duborezu, koji je izvukao iz vode, izrađen u Manastiru Svetog Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana. Zlatnik mu je tradicionalno darivala Zlatara “Janković“ iz Novog Sada, a zlatnicima su darivani i najmlađi, odnosno najstariji plivač. Poklone su obezbedile porodice Đokić i Kocić i Zlatara “Jovan“ iz Vlasotinca.

Prateća manifestacija i ove godine je bila “Pihtijada“. Po oceni žirija, ovaj gurmanski specijalitet, koji se posebno priprema za Krstovdan i Bogojavljanje, odnosno slavu Sveti Jovan, najbolje je pripremila Verica Cvetković. Drugo mesto je osvojila Brankica Lepojević, a treće majstori iz Restorana “Jaz“.

Po vrlo hladnom vremenu, takmičenje je pratilo oko 3.000 ljudi, na zadovoljstvo organizatora, Udruženja poštovalaca Svete gore Atonske i Turističke organizacije. Pokrovitelj manifestacija je opština Vlasotince, a podršku su, kao i ranijih godina pružili SRC “Vlasina“ i Kulturni centar.

Check Also

MUP raspisao konkurs za obuku za 230 policajaca, 220 saobraćajaca i 330 graničnih policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je raspisalo konkurs za upis 780 polaznika u Centar za osnovnu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.