Buvce – Živopisno selo sa bogatom istorijom

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Buvce, slikovito planinsko selo smešteno na teritoriji opštine Lebane, odiše bogatom istorijom i značajnim arheološkim nalazištima.

Sa svojih 752 hektara prostire se kroz pitoreskne predele, a poznato je kao planinsko selo razbijenog tipa, sa više mahaIa koji čine njegovu srž.

Jedno od značajnih obeležja sela je Buvska reka, koja kroz njega protiče u pravcu zapad-istok, dodajući mu dodatni šarm i značaj. Udaljeno 15 kilometara od Lebana, Buvce je pristupačno iz dva pravca: sa severa iz pravca Lebana i sa zapada iz pravca Medveđe-Đulekare-Buvce.

Ovo mesto nosi duboko ukorenjenu istoriju, kao sedište istoimene opštine u predratnom periodu, a danas je centar okolnih sela. Nekada su sela Poroštica i Buvce činila jedno selo, Buvce sa zaseokom Poroštica, sve do popisa 1948. godine. U 16. veku, ovo jedinstveno naselje se nazivalo Oporoštica, dok je u 19. veku dobilo ime Buvce.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 500 do 748 metara, a svrstava se u planinska sela razbijenog tipa. Sastoji se od osam mahaIa: Buštranska, Grčka, Išljamska, Kopašanska, Rosuljska, Širokoplaska, Zajacka i mahala Logor.

Buvce je nekada bilo sedište istoimene opštine, ali danas je epicentar okolnih sela poput Rafune i Drvodelje. Vodosnabdevanje se vrši putem lokalnih gravitacionih sistema, dok je električna energija osigurana od 1982. godine. Osim toga, selo ima osmogodišnju osnovnu školu i ambulantu.

Arheološki entuzijasti su otkrili brojne ostatke iz ranijih perioda na teritoriji ovog sela. Na primer, Lokalitet Markovdan, koji obuhvata površinu od 1-2 hektara, pruža uvid u rimske i ranovizantijske artefakte. Ovde su pronađeni tragovi naselja podignutog nakon oslobođenja od Turaka.

Lokalitet Crkvište, smešten zapadno od Lokaliteta Markovdan, otkriva konture malih dimenzija crkve sa ostacima luka i apside od kamena i opsega rimske forme. Dodatno, na istočnoj strani, primetan je drveni krst postavljen u apsidi.

Pored svoje arheološke važnosti, Buvce nastavlja da očarava svojim prirodnim lepotama i bogatom kulturnom baštinom, čineći ga neizostavnom tačkom na mapi istorijskih i turističkih atrakcija regiona.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Koncert “Amorozo i mladi talenti” u utorak u Leskovcu u znak sećanja na dr Miru Ivanović

Koncert “Amoroso i mladi talenti”, u okviru projekta “Klasika u fokusu 2024” čiji je pokrovitelj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *