hotel bell

Budi promena koju želiš u svetu: Park „Devet Jugovića“ oplemenjen jelkama

Udruženje „Hisarski šampioni“ u parku „Devet Jugovića“ na Hisaru sproveli su akciju sađenja jelkica i postavljanja kanti za smeće.

O klimatskim promenama i zaštiti životne sredine govorili su Milena Trajković – student Biološkog fakulteta u Beogradu i Nemanja Kostić – diplomirani ekonomista.

„Kao student biološkog fakulteta posmatram prirodu generalno kroz malo drugačiju prizmu i iskreno srećna sam što se kao udruženje zalažemo za ovakve ideje. Pre svega glavni moto i pokretač udruženja je Budi promena koju želiš u svetu. I koliko god da deluje mala svakako doprinosi ili će možda motivisati mlade iz drugih gradova, nadamo se. Trenutno kada bi na sekund zanemarili sve probleme koje nam je doneo virus kovid 19, neki od najvećih problema u svetu su klimatske promene (i globalno zagrevanje) i zagađenost vazduha. Znam da ljudi žive brzo generalno i da ove teme možda nisu toliko popularne u svakodnevnom životu i zato mislim da su akcije poput ove važne jer mogu da podignu svest ljudi. Zagađeni vazduh između ostalog ima veliku količinu CO2 koji jedino biljke neutrališu i od njega stvaraju kiseonik tako da prosto rečeno bez biljaka ne bismo mogli da dišmo, a zagađeni vazduh ima i uticaja na mnoge zdravstvene probleme – kazala je Milena Trajković – student Biološkog fakulteta .

„Svet je trenutno u krizi i smatra se da je potrebno zasaditi 3 milijarde stabala da bismo oporavili planetu tako da smo svojom malom akcijom danas mi stvarno doprineli globalnom svetskom problemu. Pre dva meseca je na jednoj njujorškoj zgradi postavljen sat tačnije stoperica po kojoj imamo oko 7 godina da poboljšamo svoje ekološko ponšanje kako bismo sprečili prirodne katastrofe. A opet vratimo se na moto udruženja – budi promena koju želiš u svetu – i globalni problemi se u stvari rešavaju malim promenama na nivou gradova“ – dodao je Nemanja Kostić – diplomirani ekonomista.

Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su preko „Mladih istraživača Srbije“, preko projekta sta.nam.teško , koji se finansira iz budžeta Ministarstva omladine i sporta.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор