Početna / DOGAĐAJI / BUDI HUMAN! Mladoj Leskovčanki Jeleni Grujić potrebna je naša pomoć
hotel bell

BUDI HUMAN! Mladoj Leskovčanki Jeleni Grujić potrebna je naša pomoć

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Jelenu Grujić (2001).

Jelena je rođena 27.12.2001.godine kao 2. dete iz uredno kontrolisane trudnoće. Na porođaju dolazi do krvarenja na mozgu i nedostatka kiseonika. Zbog hipotomije mišića i sumnje na Daunov sindrom šalju Jelenu na Institut za majku i dete, gde je urađen kariotip deteta koji je pokazao da je normalan. Detetu su odradili mnoge analize i ispitivanja i odatle dete vraćaju kao zdravo dete sa preporukama za odlazak na kontrolu u savetovalištu za bebe.

Posle 6 meseci roditelji primećuju da dete ne može da sedi i na njihovo insistiranje otpočinje program rehabilitacije u bolničkim  uslovima u Kliničkom centru u Nišu gde postavljaju dijagnozu Cerebralna paraliza. Sledi niz godina dijagnostifikovanja raznih bolesti i stanja. Primećeno je da joj je oštećen vid (ima horizontalni nistagmus). Počela je borba sa epileptičnim napadima, pila je razne lekove, menjane su terapije ali su napadi bili uporni i česti. Bilo je perioda kada je imala i do 30 napada u toku dana, bukvalno se borila za vazduh. Sada ih ima 3 do 4 u jednoj nedelji, doktori se i dalje trude da pronađu adekvatnu terapiju. Zbog jakih lekova koje pije ima problem sa krvnom slikom, ona ima izrazitu trombocitopeniju ( veoma mali broj krvnih pločica). Jelena ima problem i sa žvakanjem i gutanjem, zato se hrani samo sa tečnom hranom i koristi razne vitamine i suplemente kao dodatak ishrani. Može sama da sedi ali je zbog naglog rasta i težine u pubertetu počela da krivi kičmu (ima i skoliozu i kifozu) i nosi korektivni mider. Pravi sama korake uz pridržavanje odraslih lica. Jelena ima retardaciju psihomotorike, kasni u razvoju u velikoj meri ali mnogo toga zna samo ne može da iskaže. Ona ne govori, sporazumevamo se uglavnom posmatrajući njene pokrete i mimiku lica.

Jelena je uvek nasmejana, umiljata devojčica. Zahteva mnogo nege, pažnje i prisutnost naročito zbog epi napada. Sve ukućane prepoznaje i igra se sa njima na različite načine (grli, ljubi, miluje). Svog rođenog brata koji je 5 godina stariji obožava i jedva čeka da se vrati sa fakulteta. Obožava šetnje u prirodi, boravak u dvorištu na čistom vazduhu. Voli decu i raduje im se. Voli da sluša muziku (dečiju, zabavnu) i da sama proizvodi zvuke na sintisajzeru pritiskajući dirke. Igra se sa igračkama koje su jarkih boja i koje emituju zvuke. Voli da cepa papir i kida u najsitnije komadiće. To je čini srećnom. Ipak najviše voli da je u društvu ljudi, da joj se priča i obraća pažnja.

Jeleni doktori preporučuju nabavku hodalice u kojoj će jačati mišiće i ispravljati kičmu, preporučuju dalje rehabilitacije u banjskim uslovima, svakodnevne fizikalne terapije. Potrebni su joj vitamini i suplementi kao dodatak ishrani. Ona može mnogo više da napreduje ali je Jeleninoj majci koja je samohrani roditelj neophodna pomoć drugih ljudi .

Za Jeleninu bolju budućnost. Pomozimo Jeleni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 709 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human709 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-552154-83

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004255.5
IBAN: RS35160005400004255584
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/709/jelena-grujic

Pogledaj takodje

Dečje odeljenje leskovačke biblioteke i zvanično otvoreno nakon rekonstrukcije

U građevinske radove, nabavku polica, nameštaja i opreme uloženo je milion i 4oo hiljada dinara …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *