Brnabić u Lebanu: Oživećemo ovaj kraj kako mladi ne bi odlazili!

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas prilikom posetete opštini Lebane, da će Vlada nastaviti da ulaže u razvoj Jablaničkog okruga i da će, zahvaljujući brojnim investicijama države u opštinu Lebane i jug Srbije, ali i jasnim planovima za budućnost, mladi ostati u tom delu zemlje.

Brnabić je, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji hotela „Caričin grad” u Lebanu, istakla da taj projekat i izgradnja vizitorskog centra u istoimenom arheološkom nalazištu pokazuju koliko država ulaže u taj kraj – prenosi sajt Vlade.

Ona je ocenila da je to zamajac bržeg razvoja Lebana i ovog okruga, najavivši da će vizitorski centar u Caričinom gradu biti otvoren u martu 2024. godine.

Predsednica Vlade je precizirala da se u vizitorski centar ulaže 194 miliona dinara, da će se za trg i centar u Lebanu izdvojiti dva miliona evra, a da se za mali hotel u okviru vizitorskog centra opredeljuje dodatnih 84 miliona dinara.

Prema njenim rečima, ovo će promeniti ne samo lice Lebana, već i čitavog okruga, koji će, takođe, moći da se predstavi svima tokom manifestacije EKSPO 2027.

Kada sve bude završeno u Caričinom gradu, više neće biti dovoljni postojeći kapaciteti da prime sve koji će dolaziti da uživaju u lepotama ovog kraja, ocenila je presednica Vlade.

Predsednica Vlade je rekla da je i arheološko nalazište Caričin grad od neprocenljivog značaja, podsetivši na to da su arheološka istraživanja na tom lokalitetu počela 1912. godine.

Premijerka je istakla i da je Vlada Srbije izuzetno posvećena projektu izgradnje puta preko Radan planine, kojim se povezuju Jablanički i Toplički okrug, kao i da očekuje da će u narednih nekoliko meseci taj put biti završen.

Prema njenim rečima, izgradnja tog puta kasni jer je reč o parku prirode i mora posebno da se vodi računa o zaštićenom području.

Caričin grad (Justiniana Prima) predstavlja jedan od najbolje sačuvanih ranovizantijskih gradova, klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

Republika Srbija započela je proces upisa Caričinog grada na Uneskovu Listu svetske baštine 2010. godine, stavljanjem na preliminarnu listu.

Foto:ICJ

Check Also

Termini promocija javnih poziva i konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu, Bojniku i Medveđi

U saradnji sa lokalnim samoupravama i socijalnim partnerima na području Jablaničkog okruga, Filijala Nacionalne službe …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *