Home / DRUŠTVO / „BREAK THE FAKE“ – Medijska pismenost i borba protiv lažnih vesti u lokalnim medijima
hotel bell

„BREAK THE FAKE“ – Medijska pismenost i borba protiv lažnih vesti u lokalnim medijima

Centar E8 u saradnji sa EU info kutkom u Nišu organizuje tribinu „Break the fake“ na kojoj će se govoriti o lažnim vestima i medijskim manipulacijama. Tribina je zakazana za 27. novembar od 17 sati u EU info kutku.

„Na tribini ćemo razgovarati i o tome kakvo je stanje medija na lokalu, koliko su građani, građanke i mladi ljudi medijski pismeni, te da li umeju da prepoznaju lažne vesti i odbrane se od medijskih manipulacija i na koji način oni kao novinari i novinarke na lokalu rade, bore se i opstaju“ navode iz Centra E8.

Kako dodaju, pokrenuće na tribini i teme etike u novinarstvu, ali i temu korupcije u medijima – na koji način mediji mogu delovati koruptivno i/ili antikoruptivno.

Učesnici tribine su:
-Milan Zirojević, novinar Južnih vesti
-Jovana Đorđević, novinarka portala Megafon i predsednica udruženja „Marker“
-Tatjana Đukić, doktorantkinja na katedri Mediji i društvo i trenerica medijske pismenosti

Moderatorka:
Tamara Urošević, koordinatorka na projektu za medijsku informisanost i pismenost Centra E8

„Mediji danas imaju široko rasprostranjeno delovanje, bilo to putem tradicionalnih medija, digitalnih i online medija, društvenih mreža ili kroz fenomen fake news-a. Mediji utiču na naše živote i procese mišljenja stvaranjem i predstavljanjem jedinstvene, stvorene stvarnosti. Pošto je više od polovine budnog vremena provedeno u izlaganju/interakciji sa medijima, vrlo je važno znati kako prepoznati istinite od lažnih ili kreiranih vesti“ zaključuju iz Centra E8. Centar E8 je pokrenuo novu, umetničko edukativnu inicijativu za medijsku i informacionu pismenost mladih koja će kroz participativan pristup okupiti novinare/ke, umetnike/ce i teoretičare/ke na polju istraživanja fenomena fakenews, post istine, alternativnih činjenica i medijskih manipulacija.

Check Also

Ovo su nove, niže cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa …

Оставите одговор