hotel bell

Bratislav Zdravković-povodom jubileja Udruženja: Penzionera je sve manje

Udruženje penzionera Leskovac obeležava danas 76. rođendan, a nakon bogatog kulturno-umetničkog programa, predviđen je nastavak druženja uz svečani ručak

Hor udruženja je na takmičenju u Subotici, ali su značajan jubilej nastupom obeležili članovi folklorne, dramske i muzičke sekcije.

– U Leskovcu živi oko 30.000 penzionera, a u našem udruženju ih je oko 17.000. Iako je vrlo značajan segment našeg rada organizacija, da tako kažem, slobodnog vremena članova, kroz različite sekcije, brojne aktivnosti i sadržaje, trudimo se da penzionerima sa najmanjim primanjima finansijski i na druge načine olakšamo položaj. Vaučere i ostala davanja obezbeđujemo od prikupljene članarine, koja trenutno iznosi 30, a od sledeće godine će biti 50 dinara. Najveći problem je što se naš broj konstantno smanjuje, čemu je korona dodatno kumovala, sa žaljenjem konstatuje predsednik Udruženja, Bratislav Zdravković.

Uprkos lepom povodu za razgovor, on ne može da ne primeti kako je materijalni položaj nastarijih žitelja Srbije sve lošiji:

– Pre devedesetih godina, penzije su iznosile 85% prosečne plate u Republici, a danas ne dostižu ni polovinu (42%). Zna se i da su na jugu Srbije penzije najniže, ali je i najviše onih sa minimalnim primanjima. Osim skromnih davanja, obezbeđenih od članarine, nikakvu drugu pomoć ne dobijamo, ali imamo lepu zgradu, u kojoj ponovo, posle par pandemijskih godina, možemo da se družimo i ulepšamo sebi treće doba, ističe Zdravković.

Nakon bogatog kulturno-umetničkog programa, članovi Udruženja penzionera Leskovac, nastavili su druženje u jednom leskovačkom restoranu.

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор