hotel bell

Bezbedno upravljanje hemikalijama – najštetniji kablovi i medicinska sredstva

 

Centar za zaštitu potrošača „Forum“ Niš, sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, održao je sastanak na kome je bilo reči o Zakonu o zaštiti potrošača.

Takodje je bilo reči i o projektu pod nazivom „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“.

– Što se tiče zakona o zaštiti potrošača, slobodno mogu da kažem da je ostvaren napredak na tom polju. Potrošači su informisani i znaju svoja prava. Prošle godine bilo je 145 hiljada prigovora, što znači da je taj broj smanjen u odnosu na prethodnu, 2014. godinu. Najveći broj prigovora i dalje se odnosi na kvalitet obuće, mobilne i računarske opreme, snabdevanje električnom energijom i gasom, kao i na telekomunikacione usluge. Dalje, u prošloj godini iz tržišne inspekcije imali smo preko 3000 prijava građana i u preko 1000 slučajeva zatražen je zahtev o pokretanju postupka. Ohrabruje činjenica što su potprošači počeli da traže svoja prava na sudu i što je mnogi broj sporova rešen u njihpovu korist. Od sada njihovi sporovi idu bez plaćanja taksi, ali sam postupak nije besplatan. Naši planovi su da započnemo saradnju sa Ministarstvom prosvete, da se u osnovnim i srednjim školama uvede čas o potprošačkim pravima, rekla je Nevena Praizović, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Što se tiče projekta „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Sepublici Srbiji“, u čijem okviru se sprovodi i kampanja „Izbori se da znaš“, njegov cilj je poboljšanje informisanosti potrošača o mogućem prisustvu najopasnijih hemikalija u proizvodima koje svakodnevno koristimo, kao što su igračke, oprema za bebe, oprema za domaćinstvo, kablovi, školski pribor, podne obloge i drugo.

– Opasne hemikalije ulaze u sastavni deo mnogih proizvoda i negativno utiču na naše zdravlje, pre svega na plod, plodnost i hormonski sistem. Cilj je bezbedno upravljanje hemikalijama i bezbednost zdravlja, naglasila je Aleksandra Rašović, iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sprovedeno je istraživanje u kome je kontaktirano 90 distributera širom Republike Srbije, a komunikacija je ostvarena sa 52,2 odsto distributera.

– Nakon istraživanja, ustanovljeno je da je najveći broj štetnih hemikalija identifikovano u kablovima i nekim medicinskim sredstvima, a zatim slede podne obloge, igračke, oprema za plažu i odeća. Oprema za bebe bila je pozitivna na prisustvo ftalata koji spadaju u SVHC u jednom od devet ispitivanih uzoraka, a pribor za domaćinstvo u dva od devet ispitanih uzoraka. Nijedan od ispitanih uzoraka školskog pribora, plastičnog posuđa i dodatne opreme za mobilne telefone nije bilo pozitivno na prisustvo ftalata, kazala je Jasminka Ranđelović, iz AlHema.

– Potrošači treba da iskoriste svoje pravo i pitaju trgovce i distributere u kom procentu su neke hemikalije prisutne u određenim proizvodima, i da onda odluče da li da nešto kupe ili ne. A uvoznici, proizvođači i ostali u tom lancu treba da, ukoliko je to moguće, izbace ili svedu na minimun koncentaraciju štetnih hemiklaija, zaključila je Rašović na sastanku u Nišu.

D.M.

 

Check Also

Blagi pad: Nove cena goriva na pumpama!

Na pumpama širom Srbije, vozači će primetiti nove cene goriva koje su stupile na snagu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *