Bata iz Vučja: Vučiću bih poklonio jednu od slika iz serijala o Nemanjićima

Čestitke stižu sa svih strana

Slikar Bratislav Anđelković, koga radije i prisnije zovemo Bata iz Vučja, u intervjuu za Dnevnik juga, kaže da mu je, od brojnih priznanja, poslednje – Vidovdanska zlatna medalja za razvoj umetnosti, najznačajnije i najdraže.

Nagrada je, kaže Bata, stigla u pravo vreme, jer upravo sada pokušava da bude slikar i ona znači potvrdu da je na ispravnom putu:

– Moja paleta treperi i tako ostavlja tragove: istorije, srpstva, moje rodne grude. To mi je stalna tema i neiscrpna inspiracija. Za ono što radim potrebni su čovek, materijal i tema- tu sam ja, materijal mi je kanjon reke Vučjanke i to je moj otvoreni atelje, a motiva je, takođe, mnogo. Svako ko želi može da me pronađe u prirodi, gde se družim sa cvrkutom ptica i žuborom Vučjanke. Što se tiče nagrade, juče sam bio vrlo uzbuđen, čini se, kao nikada u životu. Čast mi je bila da budem jedan od laureata i u društvu zaista velikih imena. Ja iz Vučja – predstavljam grad Leskovac. Zato priznanje nije samo moje, već svih mojih sugrađana.

Da je bio u prilici da predsedniku Vučiću pokloni jedno od svojih dela, to bi, kaže Anđelković, bilo nešto iz opusa o Nemanjićima:

– Objašnjenje je jednostavno: i oni su se, kao i predsednik borili za mir i stabilnost, za bolje uslove u kojima će živeti srpski narod. Naša istorija je opomena da nam se može uvek desiti ono što nam se vekovima događalo, a Vučić čini napore da nam obezbedi miran život.

Iza Bate je 55 godina bogatog stvaralaštva. Bile su to, kaže, godine u kojima je tragao za sopstvenim identitetom. Čini se da je, na kraju, ipak, našao sebe:

– Našao sam sebe, a pronašli su me i moji ljudi. Oni su moj vetar u leđa, moj narod, daju mi snagu da istrajem. Gotovo sve duhovne, sakralne, istorijske i mitske motive uspeo sam da prenesem na različite materijale. Ostao sam svom rodnom kraju dužan ovekovečenje vojvode Nikole Skobaljića. Još uvek tragam za istinom o ovom junaku. Došao sam do nekih saznanja, ali sada tražim pomoć istoričara, a voleo bih da se posao završi pre obnove staza i puta do Skobaljić grada na Kukavici.

Trenutno se, kaže Bata, konzervira oslikana stena u kanjonu, biće pokrivena i zaštićena, zahvajujući Preduzećima ”Srbija šume” i ”Apostolović”, a ispred nje postavljene klupe, kako bi planinari, šetači i turisti zastali na tom mestu, odmorili se i upoznali slavnog leskovačkog vojvodu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *