hotel bell

Banke ne smanjuju gužve, građani ne mare za savete epidemiologa i fizičku distancu, dok u Leskovcu raste broj zaraženih

Velike gužve ispred banaka ne prestaju, a sve je više građana koji su nezadovoljni ponašanjem i radom bankara.

Na jednoj strani sve je više poziva bankarima da ubrzaju svoj rad i produže radno vreme kako bi građani bez rizika od bolesti mogli da završe svoje poslove.

Sa druge strane, Leskovčani kao da “ne aju” za Korona virus. Uzaludni su apeli i preporuke epidemiologa koji insistiraju na ličnoj odgovornosti svakoga od nas.

Kao što se može videti na slikama, kao što i svako od nas može da vidi i na mnogim drugim mestima, u Leskovcu su odlučili da te preporuke “vežu mačku o rep”. Kao da se Korona virus dešava nekom drugom, kao da Leskovac nije trenutno žarište epidemije gde je u poslednjih nedelju dana potvrđeno stotinak novih slučajeva ove opake bolesti.

I dok se u Covid bolnici nalazi 120 pacijenata iz Leskovca i Jablaničkog okruga, dotle Leskovčani bez maski i bez primene mere fizičke distance na kojoj insistiraju epidemiolozi iz skoro svih zemalja sveta, nastavlju po svom.

Da li će nam se sve to obiti o glavu, videćemo vrlo brzo.

Možda su Leskovčani rešili da dokažu da ne mogu bez vanrednog stanja, čvrste ruke i policajaca koji dežuraju ispred banaka, i koji patroliraju kolima pod rotacijom i stalno upozoravaju građane da moraju da drže fizičku distancu od 2 metra ?

Ili možda ljudi nisu pročitali ili čuli dalje od naslova ili prve rečenice koja kaže da je situacija bolja, ali da ništa još nije gotovo, Posebno u Leskovcu gde se svakog dana povećava broj obolelih. Ili su možda Leskovčani rešili da poslušaju profesora Nestorovića koji je izjavio da je ovo idealan trenutak da se zaraze virusom? Oni koji su završili u bolnicama sa Korona virusom kažu da takav “idealan” trenutak sigurno ne postoji.

Šta god da je, svedoči o nedostatku lične i kolektivne odgovornosti. Odgovornosti prema sebi, svojim porodicama i pre svega prema najstarijima koji su i najranjiviji i u ogromnoj većini žrtve Korona virusa.

Budimo odgovorni prema svojim porodicama, komšijama, prijateljima. Pokažimo da znamo da cenimo zdravlje i život. Korona virus je i dalje tu, posebno u Leskovcu o čemu svedoći i sve veći broj obolelih. Zato je potrebno da poslušamo savete stručnjaka, da održavamo fizičku distancu i da u zatvorenim prostorima nosimo masku.

Nije puno, ali mnogo znači. Nekome naše odgovorno ponašanje može spasiti život.

Check Also

U ponedeljak bez struje dve gradske ulice i tri sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *