Akcija prikupljanja matičnih ćelija u Leskovcu za mladu medicinsku sestru Mariju Petronijević

Povodom situacije Marije Petronijević, mlade medicinske sestre iz Leskovca, za koju u Svetskom Registru nije pronadjen podudaran davalac matičnih ćelija,u četvrtak, 6 juna na adresi Bulevar Oslobodjenja br 36, u Kafeu “Lupo” od 17 do 20 h i u petak, 07.06.2024. od 09-15 h u biblioteci Tehnološkog fakulteta, Bulevar
Oslobodjenja 124, Leskovac biće organizovana akcija pristupanja Registru davalaca matićnih ćelija hematopeze Srbije.

Mogu se prijaviti svi između 18 i 45 godina, koji ne boluju od teških hroničnih oboljenja srca, pluća i bubrega, ili malignih oboljenja.
Prijava u registar je moguća I u svim zavodima za transfuziju, kao I kod terenskih ekipa prilikom dobrovoljnog davanja krvi svakog radnog dana. Sama prijava podrazumeva popunjavanje formulara I davanje jedne epruvete krvi.

Ukoliko dodje do podudarnosti tek tada se donosi odluka I ide se u dalje proceduru. Matične ćelije se mogu prikupiti na dva načina: jedan je iz periferne krvi, a drugi iz bedrene kosti. DAVALAC BIRA NAČIN NA KOJI ĆE DATI MATIČNE ĆELIJE!
Ukoliko se prikupljaju iz periferne krvi, krv se uzima preko vene jedne ruke, obrađuje na mašini koja se zove separator. Zadatak separatora je da razdvoji malu količinu krvi koja kroz njega protiče na komponente, izdvoji matične ćelije, ostatak se preko vene druge ruke vrati davaocu. Izdvajanje iz bedrene kosti se obavljaju u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.
Procedura je bezbedna, ne možete se zaraziti krvlju prenosivim bolestima, ne postajete anemični i ne narušavate sopstveni imuni sistem. Deo matičnih ćelija koji ste dali se vrlo brzo nadoknadi.

Marija je majka dve devojčice, zdravstveni radnik I nažalost obolela od akutne leukemije. Neophodna joj je transplantacija matičnim ćelijama. Podudaran davalac se traži u Srbiji, jer usled genetskih sličnosti postoji verovatnoća da se isti i pronadje.

Check Also

Predstavnici ministarstva danas u Leskovcu sa poljoprivrednicima o problemu uvoza paradajza

Na današnjem sastanku u Leskovcu, održanom uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, lokalne …