Dani kruške u Vučju: Godina ”podbacila”, otkupna cena zadovoljavajuća

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na teritoriji Jablaničkog okruga, zasada kruške najviše je u vučjanskom kraju, te se manifestacija posvećena ovoj voćnoj vrsti, tradicionalno održava u Porečju.

Ovo definitivno nije godina kruške. Prolećni mrazevi odneli su danak, pa je više od 60 procenata stabala oštećeno, a ono što se rodilo, nije zadovoljavajućeg kvaliteta. Cenom su, obzirom na okolnosti, voćari zadovoljni.

– Cena je jednaka prošlogodišnjoj i njome smo zadovoljni, jer ipak pokriva ekonomsku opravdanost uzgoja kruške. Na otkup je dajemo po 60, hladnjačarima za preradu, II klasu, po 40 dinara. U voćnjaku imam nekoliko sorti: Viljamovu, Santa Maria, Karmen, Kaluđerku, ali se najviše ceni i traži čuvena viljamova. Godišnje proizvedem u proseku 3 vagona kruške, kaže Siniša Stojiljković iz Drvodelje.

On je jedan od desetine voćara iz Porečja, koji su danas svoje proizvode izložili na tradicionalnoj manifestaciji ”Dani kruške”.

– Od ukupne površine voćnih zasada u Jablaničkom kraju, kruška zauzima 530 hektara, što je oko 10 procenata. Kako je najviše krušika u Vučju i okolini, to se tradicionalno u čast ove voćke, okupljamo ovde. Poljoprivrednici obavljaju težak posao, a lokalna samouprava se poslednjih godina trudi da im pruži finansijsku podršku. Od 2013. do danas, subvencionisali smo proizvodnju 6.300 poljoprivrednika i za te namene je izdvojeno 216,5 miliona dinara, podsetila je Gradska većnica, Jelena Stanković.

Manifestacija ima edukativni i takmičarski karakter, pa su pre zvaničnog otvaranja stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe održali predavanje o zaštiti kruške od parazita, a žiri je odlučivao o pobednicima takmičenja u proizvodnji kruške. Najlepše plodove uzgajio je Zoran Nikolić iz Vučja, najveću površinu pod ovom kulturom ima Momčilo Jović iz Miroševca, a najkvalitetniju rakiju od kruške, proizveo je Stojan Ranđelović. Nagrade su otišle u ruke i Bogdanu Milenkoviću iz Radonjice kao najmlađem, odnosno Petru Iliću, kao najstarijem voćaru.

Prvo mesto u brzoj pripremi kruške za kompot, pripalo je Vesni Pavlović, a još 20 proizvođača, učesnika u nagradnoj igri ponelo je kući vredne nagrade.

Muzikom i igrom, manifestaciju su začinili članovi folklorne sekcije vučjanske osnovne škole i Kud-a ”Abrašević”, a poslasticama od kruške, Forum žena Srpske napredne stranke.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *