Lepote prirode – Vodopad Vučjanka (Foto/Video)

Jug Srbije, grad Leskovac i Vučje može da se diči prirodnim lepotama koju su u našem okruženju na svakom koraku.

Jedna od njih je reka Vučjanka ali i nestvarni slap vode odnosno vodopad. Vodopad ili slap je prirodna pojava koja se javlja na rekama, a označava mesto slobodnog pada vode u rečnom toku na onim mestima gde se javlja iznenadna promena u elevaciji reljefa.To je mesto na uzdužnom rečnom profilu gde rečna voda pada vertikalno preko strmog odseka koji pregrađuje tok.

Vodopadi su najčešće velika turistička atrakcija i zanimljivost, pa eto prilike za sve koji nisu bili u mogućnosti da posete ovaj prirodni fenomen, uživaju u žuboru vode i debeloj hladovini.

Na istom putu pre vodopada nalaze se čuveni Đokini virovi, kompleks od dva vira u srednjem delu kanjona reke Vučjanke, desne pritoke Veternice. Virovi su omiljeno mesto za kupanje, prvenstveno mlađih kupača, zbog relativno nepristupačnog terena. Tokom visokog vodostaja gornji vir je praktično nedostupan.

Na dužini od 600 metara nalaze se i sledeća mesta pogodna za kupanje: Kadice, relativno malih dimenzija, ali sa izuzetno toplom vodom; vir Jaz ispod 20 metara visokog vodopada, po površini veći od Đokinih, ali sa dubinom od samo 1,5 metara; niz manjih virova do hidroelektrane i na kraju najveći i najposećeniji vir Devkazan 100 metara nizvodno od hidroelektrane, gde je ujedno i kraj najživopisnijeg dela kanjona.

Check Also

Jelena Bačić-Alimpić oduševila publiku na manifestaciji “Grdelička jesen”

Ovogodišnja manifestacija Grdelička jesen, ugostila je poznatu književnicu Jelenu Bačić-Alimpić. Tokom večeri, U Domu kulture …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *