Danas je Svetski dan Crvenog krsta

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Od 1948. godine, 8. maj se obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i slavi rođenje osnivača najveće i najstarije humanitarne organizacije na svetu, Anri Dinana. Pokret Crveni krst se razvijao tokom vremena, a nesebični duh pomoći i podrške koji vlada od samog početka u svim situacijama kada je ljudskom biću potrebna pomoć uslovio je da bude prihvaćen doslovno u celom svetu. Na samom početku 20. veka, Dinanu je uručena Nobelova nagrada za mir čime je ispisao istoriju i postao prvi dobitnik ovog priznanja.

Dvadeset petog januara, po starom kalendaru, odnosno 6. februara po novom, 1876. godine, na inicijativu dr Vladana Đorđevića, uglednog vojnog lekara, u Dvorani beogradske opštine, osnovano je Srpsko društvo Crvenog krsta. Za prvog predsednika izabran je mitropolit Mihajlo Jovanović, a Upravu je činilo nekoliko uglednih građana tadašnje Srbije. Svoje programske aktivnosti danas Crveni krst Srbije realizuje zahvaljujući pomoći 60.000 volontera i stručnom angažovanju 800 zaposlenih u mreži Crvenog krsta Srbije. Crveni krst Srbije u saradnji sa donatorima realizuje 64 različita programa. Pristup organizacije je univerzalan, vođen osnovnim principima – humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je tim povodom poručio da je ovo dan koji nas podseća da ovu organizaciju čine volonteri, izuzetni ljudi velikog srca i njihova nesebična dela.

,,Ovo je dan kada slavimo sve one principe koji treba da budu naša ideja vodilja svakog dana, a ne samo danas. Hrabrost, solidarnost, nada i podrška delujuća su snaga i pokretač svake zajednice. Ovu priliku želim da iskoristim da pozovem sve sugrađane da se priključe aktivnostima Crvenog krsta u našem gradu, jer najvažniji ispit koji polažemo u životu je ispit humanosti.“

Podsećamo da je gradonačelnik Cvetanović nosilac srebrnog znaka Crvenog krsta Srbije, i da mu je u tekućoj godini, u godini jubileja – 145 godina postojanja i rada Crvenog krsta Leskovac, dodeljeno najveće priznanje, zlatni znak Crvenog krsta Srbija, u prisustvu generalnog sektretara Crvenog krsta Srbije Ljubomira Miladinovića.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *