Novi trotoari u ulici Južnomoravskih brigada od Pošte do glavne ulice

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U ulici Južnomoravskih brigada, kod glavne Pošte u Leskovcu, počela je rekonstrukcija trotoara i pešačkih površina.

Investitor je Direkcija za urbanizam i izgradnju, a izvođač Sistem SNL Graditelj iz Leskovca. Vrednost radova je 4 miliona 600 hiljada dinara, a rok za njihov završetak je 45 dana.

– Aktivnosti lokalne samouprave na poboljšanju izgleda strogog centra grada se nastavljaju, i samo desetak dana po završetku žardinjera ispred LKC-a, započeli smo radove na ovoj lokaciji, izjavio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

– Prema projektnoj dokumentaciji, koju je izradila Direkcija, predviđeno je uređenje trotoara sa obe strane ulice na potezu od Pošte do ukrštanja sa ulicom Rada Končara i na delu Bulevara Oslobođenja do mosta na Veternici. Ovaj potez zahvata prostor stare zanatske i trgovinske čaršije, te se pri izboru materijala i boja naročito vodilo računa da uređenje pešačkih površina bude u skladu sa kulturno istorijskim vrednostima prostora. U ovoj fazi uređuje se 1450 kvadratnih metara trotoara, sa popločavanjem vibro-betonskim pločama i zamenom ivičnjaka, rekao je gradonačelnik, podsetivši na to da je, u protekle tri godine, u samom centru grada, popločano preko 8800 kvadratnih metara trotoara, ukupne vrednosti 34 miliona dinara.

U planu je i formiranje zelenih površina na platou kod Pošte i apoteke „Sutjeska“, a u toku je i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova za sanaciju osvetljenja u ulici Južnomoravskih brigada, gde će postojeće sijalice biti zamenjene svetiljkama u led tehnologiji, objasnio je gradonačelnik, prilikom današnje posete lokaciji na kojoj se radovi uveliko obavljaju.

– S obzirom na to da ovaj deo predstavlja ostatak stare leskovačke Čaršije, potrudili smo se da ispoštujemo kulturno-istorijsko nasleđe i da istovremeno materijal i boje uklopimo sa modernom funkcijom ovog prostora, izjavila je Dea Kostić, arhitekta u leskovačkoj Direkciji za urbanizam i izgradnju. Trotoari će biti u nijansama sive boje, jer se duž ulice nalazi veliki broj lokala i šarenih izloga, objasnila je ona. Takođe, planirana je sadnja drvoreda, a lepši izgled ovom deli grada daće i zelene površine, čijim će se formiranjem pešaci pri prelasku ulica usmeriti ka pešačkim prelazima i time će se povećati njihova bezbednost. Po završetku ove, prve faze, planira se i nastavak uređenja trotoara i pešačkih površina u nastavku ulice Južnomoravskih brigada, objasnila je Dea Kostić.

Ana Jovanović

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *