Siniša Mali: Plan Vlade da prosečna plata do 2026. godine bude 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Vlada Srbije posvećena poboljšanju životnog standarda građana i da je plan da do kraja mandata sledeće vlade 2026. godine prosečna plata u našoj zemlji iznosi 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, napomenuo da su i ove godine od 1. januara uvećane plate u javnom sektoru u visini od 7 do 8 odsto, penzije po švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, a minimalna cena rada za 9,2 odsto.

On je ukazao na to da plate svake godine beleže rast, a kada pogledate BDP, jedan element je potrošnja i mi želimo da građani žive što bolje, što znači da plate i penzije moraju da rastu, jer kada potrošnja raste, raste i BDP.

Istovremeno, nikad više sredstava nije uloženo u kapitalne investicije, jer to pokreće građevinsku i ostale industrije i naravno BDP, istakao je Mali i dodao da je treći element razlika između uvoza i izvoza.

Ministar je podsetio na to da je juče penzionerima na račun uplaćeno i po 20.000 dinara novčane podrške i naglasio da je to najveća jednokratna pomoć isplaćena ikada, dodajući i da je pre nekoliko dana mladima isplaćeno po 100 evra, a da će im dodatnih 100 evra biti uplaćeno u junu.

On je naglasio da je država u okviru tri paketa pomoći, od izbijanja pandemije 2020. godine ukupno izdvojila 8,7 milijardi evra, a da je uprkos tome, udeo javnog duga u BDP-u 52,1 odsto BDP-a, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *