Polovinom godine u Srbiji frekvencija za 5 G mrežu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu u Srbiji očekuje se polovinom ove godine, najavila je ministarka turizma Tatjana Matić.

Matić je napomenula da je jedna od zabluda bila da je ova mreža izazvala COVID-19, a kao netačnu je navela i tvrdnju da 5G mreža izaziva veće zračenje.

“To je netačno iz jednostavnog razloga jer ona podrazumeva veći broj baznih stanica, a u tom slučaju je opseg manji, a zračenja koja postoje su minimalna i u dozvoljenim granicama, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, važno je znati da je 5G ili mreža pete generacije izuzetno značajna pre svega za industriju i da svoje maksimalne kapacitete ispoljava upravo u poljoprivredi, zdravstvu, saobraćaju, logistici, prevozu, auto-moto industriji.

“Ona je namenjena prevashodno industriji i omogućava mnogo brži prenos podataka nego 4G mreža, koja je više komercijalna i usmerena na građane, precizirala je Matić.

Ministarka je, govoreći o ekonomskim aspektima ovog projekta, podvukla da aukcija 5G mreže donosi veliki priliv sredstava u republički budžet, a procena je da bi prodaja 5G spektra ojačala državnu kasu za približno 150 miliona evra.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *