24.godišnjica NATO bombardovanja obeležena u Vlasotincu

U spomen parku u Vlasotincu organizovan je pred kraj prošlog meseca komemorativni skup u znak sećanja na žrtve bombardovanja, ali i na sve žrtve ratova sa područja vlasotinačke opštine u periodu od 1990. do 1999. godine. Ove godine obeležava se 24 godine od NATO bombardovanja naše zemlje.

24. marta 1999. godine počelo je bombardovanje naše zemlje. Ratna dejstva i razaranja su trajala 78 dana. Sa područja opštine Vlasotince mobilisano je 1.300 ljudi. U bombardovanju je ranjeno 20, a poginulo je šest vlasotinčana. Na branik otadžbine život su položili: Aca Milovanović, Bora Stefanović, Miroslav Stojković, Srboljub Bidžić, Selja Milošević i Aleksandar Stefanović.

„Jasno je da porodicama gubitak niko ne može da nadoknadi. Ono što možemo je da negujemo kulturu sećanja na žrtve i da porodicama žrtava pomažemo u okviru naših mogućnosti. Važno je da mlade naraštaje iznova podsećamo na trenutak kada je 19 najjačih zemalja sveta, pod imenom NATO, bombardovalo jednu malu zemlju na Balkanu. Iza njihovog pohoda ostale su žrtve, razaranja i tuga koja se ne može preboleti. Ostalo je i pitanje: kako je jedna mala Srbija mogla da ugrozi 19 najjačih zemalja na svetu i zašto su se obrušili na nju. Odgovora nema. Iako je važno da gledamo na budućnost, nikada ne smemo da zaboravimo 78 dana bombardovanja“, rekao je u svom obraćanju predsednik opštine, Bratislav Petrović.

Vence i cveće na spomenik žrtvama NATO agresije i ratova devedesetih položile su delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Vlasotince, članovi porodica poginulih sugrađana, boračkih udruženja, učenika OŠ „8. oktobar“ i Gimnazije „Stevan Jakovljević“.

Himnu Republike Srbije izvela je Marta Stanković, dok su stihove pesama „Domovina“, Dušana Vasiljeva i „Kosovo polje“, Matije Bećkovića, kazivali učenici Gimnazije „Stevan Jakovljević“, Nina Tasić i Petar Veljković.

Pre komemorativnog skupa članove porodica poginulih građana u svom kabinutu primio je predsednik opštine Bratislav Petrović i sa njima razgovarao o problemima koje imaju i kako da ih lakše reše.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Redovne isplate iz budžeta grada Leskovca

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma od 3.066.876 dinara za oblast obrazovanja odnosno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *