Početna / DOGAĐAJI / ŽETVA U PUNOM JEKU: U Jablaničkom okrugu 3,5 tone po hektaru

ŽETVA U PUNOM JEKU: U Jablaničkom okrugu 3,5 tone po hektaru

Jedan od najvažnijih ratarskih poslova- žetva, u punom je jeku, a stručnjaci predvidjaju da će sa površina u Jablaničkom okrugu ubrati maksimalno 3 do 3,5 tona suvog žita po hektaru. Ovakav prinos je vrlo dobar, imajući u vidu okolnosti pod kojima je obavljena setva i vremenske prilike tokom vegetacije i sazrevanja.

Rod pšenice je podbacio, ali su ovakvi prinosi očekivani, ako se zna da je, zbog otežane pripreme zemljišta bilo izuzetno teško obaviti setvu, te da je ona uglavnom kasnila, pa je nicanje trajalo dugo, gotovo do februara. Na mnogim parcelama izostavljeno je djubrenje,a zbog izostanka kiše, korenje nije koristilo dovoljno azota. Tromesečni deficit vlage, napravio je znatnu štetu na žitnim poljima.  Padavine u drugoj polovini aprila i tokom maja, popravile su stanje, ali ne u meri da se značajnije ublaže posledice suše tokom setve, klijanja, nicanja i bokorenja, dodaju stručnjaci.

U pomenutom periodu, zbog prevlaženosti, nastaloj usled svakodnevnih kiša, nije bilo moguće sprovesti  redovan tretman, pa je to dodatno uticalo na prinos i kvalitet zrna.

Nije još uvek poznata ni precizna otkupna cena, koja se u Srbiji trenutno kreće od 16 do 20 dinara po kilogramu. Na području Jablaničkog okruga, pod žitom je 14,5 hiljada hektara.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Novih 180 sadnica javora, jasena, crnog bora i hrasta na Hisaru između Spomen parka i Babinog livačeta

Odeljenje za zaštitu životne sredine u saradnji sa JKP Komunalac započelo je danas sadnju drveća …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *