hotel bell

Zelena kometa, koju ćemo noćas moći da vidimo, poslednji put ”proletela nebom” u kamenom dobu

Zelena kometa, koju su astronomi otkrili prošlog marta u opservatoriji ”Palomar” u Kaliforniji, prema tumačenju NAS-e, Suncu se približila 12. januara, a noćas će biti vidljiva golim okom i sa naših prostora

U noći između 1. i 2. februara biće najbliža Zemlji, a poslednji put je na noćnom nebu bila vidljiva pre 50.000 godina, odnosno tokom kamenog doba.

Njeno ime je ”C/2022 E3 (ZTF), ima orbitu oko Sunca, prolazi spoljne krajeve Sunčevog sistema i zato je potrebno toliko vremena da ponovo prođe pored Zemlje.

Noćas, posle ponoći, biće idealno vreme za posmatranje sa severne hemisfere, dok će za stanovnike južne, biti mnogo manje uočljiva.

Kako se kometa približava Zemlji, posmatrači će moći da je vide kao bledozelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, poznate Severnjače. Kometa se može razlikovati od zvezda po svojim prugastim repovima prašine i naelektrisanih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje.

Ovaj zeleni ledeni objekat, prema procenama astronoma od Zemlje će biti udaljen oko 42 do 44 miliona kilometara, što je 100 puta veća od udaljenosti Zemlje od Meseca.

Ipak, u zavisnosti od jačine osvetljenosti, „C/2022 E3 (ZTF)“ može biti vidljiva i golim okom na tamnom nebu, ali dvogled ili teleskop će olakšati uočavanje komete.

Ako oblaci ili loše vreme stanu na put posmatranju neba, projekat Virtuelni teleskop će podeliti direktan prenos komete na nebu iznad Rima.

Check Also

NESTVARNI DOBICI PLJUŠTE KAO NA TRACI: Evo kako je čovek iz Vrbasa osvojio 3.000.050 DINARA!!!

Meridian je postao kuća novog multimilionera – igrajući neobičnu igru Plinko, F. R. iz Vrbasa …

Оставите одговор