hotel bell

Zbog čega uvek treba da birate garderobu pamučnog sastava?

U svetu se tokom jedne godine proizvode oko 27 miliona tona pamuka. 

Pamuk je najpopularniji materijal za izradu garderobe svuda u svetu. Procenjuje se da je čak 40% odeće na svetu makar delimično izrađeno od pamuka. On je simbol za kvalitet, mekoću i nežan dodir pri kontaktu sa kožom. Pored kvaliteta ovo je i jedan od vrlo povoljnijih materijala što ga čini idealnim za masovnu proizvodnju. 

Pamuk se koristi za izradu svih naših omiljenih komada – džins, majice, donji veš, ali i odeću sa spavanje gde pamučni sastav nema alternativu. Razlozi zbog kojih je pametno da birate pamučni sastav pri odabiru garderobe su brojni, a u nastavku vam ih predstavljamo!

#1 Pamuk je jedan od najudobnijih materijala za nošenje 

Kao što smo pomenuli – pamuk je simbol mekoće i udobnosti. Nije slučajno što se upravo pamuk koristi u izradi dečije garderobe, pelena, benkica, ali i medicinskih sredstava poput gaza i zavoja. Pored toga što je poznat po svojoj udobnosti, pamuk je ujedno i hipoalergijski materijal.

To znači da gotovo nijedna osoba na svetu nema alergijsku reakciju na pamuk, kao što je slučaj sa nekim drugim materijalima. Ova činjenica ga je između ostalog i izdvojila kao savršenog kandidata za izradu donjeg veša, garderobe za bebe i medicinska pomagala.  

Udobnosti i komforu prilikom nošenja pamučne garderobe doprinosi i njegova spoosbnost da dozvoli koži da diše, zbog čega se naročito preporučuje u izradi donjeg veša. Pamuk upija višak tečnosti, čime čuva vašu kožu od iritacija nastalih usled vlažne sredine. Upravo zato se predlaže i nošenje pamučnih stvari tokom leta kada je znojenje pojačano.

Mekani i fin dodir koži takođe čini pamučni sastav idealnim odabirom za pidžamu ili spavaćicu. Dobar i kvalitetan odmor i san važno je podržati, a upravo će vam udobna i prijatna garderoba za spavanje skrojena od najfinijeg pamuka omogućiti lakše utonuće u san. 

#2 Pamučna garderoba je izdržljiva i lako se održava

Pamuk je vrlo zanimljiv materijal zbog toga što istovremeno spaja dve naizgled suprotstavljene karakteristike – mekoću i izdržljivost. Upravo ove dve karakteristike zajedno omogućavaju da garderoba pamučnog sastava bude istovremeno i jako prijatna za nošenje, ali i dugotrajna. 

Razmislite o drugim materijalima koje smatramo nežnim poput fine svile. Iako je svilenkast osećaj na koži koji pruža ovaj materijal nezamenljiv, jako je teško održavati ovaj materijal i koristiti ga u svakodnevnim uslovima. Pamuk dozvoljava iskuvavanje na visokim temperaturama u veš mašini pritom zadržavajući formu i oblik komada.

Ova izdržljivost materijala garantuje lako održavanje, što je još jedan razlog zbog čega se upravo pamuk koristi za izradu većine garderobe na ovom svetu. Ipak, ovo je i još jedan razlog zbog kojeg bi vi, kao potrošač, trebalo da uvek pre posegnete za komadom garderobe pamučnog sastava.

#3 Pamuk je prirodni i ekološki materijal 

Ova izdržljivost materijala, pamuk čini izuzetno održivim materijalom. Održivost i ekologija su u poslednje vreme postala goruća svetska pitanja, zbog čega se mnogo više pridaje značaja samoj izradi garderobe i odabiru materijala za krojenje. Izdržljivost i dugotrajnost garderobe od pamuka čine ovaj materijal ekološki pogodnim.

Da li znate za poznatu ekološku krilaticu – smanji, ponovo upotrebi i recikliraj? 

Ideja iza nje je da, da bi se smanjila količina otpada na planeti, potrebno je da pokušamo da počnemo da smanjimo proizvodnju istog. To ćemo učiniti upravo ako se okanemo svojih konzumerističkih navika, i koristimo proizvod dok on služi svrsi. Kvalitetno izrađena pamučna garderoba, kao što smo videli, vrlo je izrdžljiva što znači da garantuje dugo nošenje i upotrebu.

Pamuk je takođe i prirodni materijal, što znači da je pogodan za reciklažu, a za razliku od mnogih drugih sintetičkih materijala – pamuk je i biorazgradiv. Sve ovo čini ga jednim od najodrživijih materijala na planeti, što je još jedan razlog da vaš odabir pri sledećoj kupovini bude upravo komad pamučnog sastava.

Samo poreklo pamuka je naravno važno, a dodatno ćete smanjiti ekološki otisak ukoliko se opredelite za lokalno proizveden pamuk ili pamučne stvari. Kupovina stvari lokalnih brendova podržava domaću ekonomiju, ali i smanjuje ekološki trag koji nastaje prilikom transporta iz dalekih zemalja.

Iz svega navedenog ostaje nam da zaključimo da će vam komadi odeće izrađih od ovog materijala dati najbolji odnos cene i kvaliteta, a pritom ćete učiniti i dobro delo prema planeti Zemlji. Nadamo se da nakon ovog teksta više nemate sumnje da je kupovina garderobe pamučnog sastava najbolji izbor koji možete da načinite!

/PR/

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор