Home / Opštine / Aleksinac / Zavrni rukave u nedelju – najveća akcija čišćenja smeća u Srbiji
hotel bell

Zavrni rukave u nedelju – najveća akcija čišćenja smeća u Srbiji

Neformalna grupa građana Eko straža u nedelju, 25. aprila, organizuje treću akciju u okviru kampanje Zavrni rukave, koja predstavlja masovno čišćenje smeća širom Srbije. Otpad će se čistiti na oko 50 lokacija – od Kikinde do Vranja, čime će ovo biti najveća akcija te vrste u Srbiji.

Kampanja Zavrni rukave održava se na svake četiri nedelje i to u nedelju. Treća akcija održaće se na pedesetak lokacija, koje su građani ili organizacije prijavile. Kampanja funkcioniše tako što svaki pojedinac ili organizacija imaju mogućnost da prijave lokaciju i budu domaćini akcije.

Eko straži kažu da svaka akcija ima za cilj ne samo da počisti đubre sa određene lokacije, već da omasovi ove aktivnosti kako bi se uticalo na institucije da regulišu problem upravljanja otpadom, ali i sprovedu kaznenu politiku.

Cilj kampanje je da se omasovi podigne svest!

“Pokušavamo da što više ljudi uključimo u čišćenje, ali smo svesni da to nije trajno rešenje, i zato je pravi cilj da nateramo državu nađe sistemsko rešenje, tačnije da izgradi sistem upravljanja otpadom. Sa druge strane, želimo i da podignemo svest svih nas o smeću. Zvanično su na mapi navedene 42 lokacije, ali stiglo je još prijava, pa će ovo verovatno biti najveća trash akcija u Srbiji – kaže Bojan Simišić iz Eko straže.

U južnoj Srbiji ova akcija biće organizovana u Sokobanji, Vranju, Vlasotincu, Nišu i Aleksincu.

Check Also

Dojava o bombama u većini škola sa teritorije Jablaničkog okruga

Škole na teritoriji Jablaničkog okruga našle su se od jutros na meti, posle Beograda, Novog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.