Početna / DRUŠTVO / ZAŠTITA OD POPLAVA Proširenje i uređenje korita reke Jablanice kod Priboja

ZAŠTITA OD POPLAVA Proširenje i uređenje korita reke Jablanice kod Priboja

U selu Priboj, počeli su radovi na proširenju korita reke Jablanice, koje finansira Preduzeće “Srbijavode“.

Buldozeri i druga mehanizacija izvlače na obalu velike količine mulja i peska, koje su se tokom proteklih decenija, nataložile u reci.

Korito reke će sa 2o, biti prošireno na 25 metara I to u dužini od jednog kilometra, a radovi bi trebalo da budu završeni za 45 dana, ističe gradonačelnik Goran Cvetanović, dodajući kako je ugovor sa vlasotinačkom ‘’Mehanizacijom’’, vredan 15 miliona dinara.

-Svi smo svedoci majskih poplava i štete nastale tokom proteklih godina. Evo i sinoć se na Leskovac sručila jaka kiša, ali nas nije zatekla nespremne, jer smo u vodotokove drugog reda mnogo ulagali. Čistili smo ih i proširivali, smanjujući mogućnost za ozbiljnija izlivanja vode na najmanju moguću meru. Reka Jablanica je vodotok prvog reda i spada u nadležnost Preduzeća Srbijavode. Ono izdvaja značajna sredstva da se sav nagomilani materijal, ispod mosta i u dužini od jednog kilometra, izvadi iz korita, čime se ono širi i spremno je da primi veću količinu vode.

U poslednjih pet godina u čišćenje, proširenje i uredjenje kanala na svojoj teritoriji, grad Leskovac je usložio 4o miliona dinara, a za te namene u budžetu je planirano šest miliona dinara.

– Ono što mogu da kažem jeste da su ekipe, na čelu sa većnikom zaduženim za vanredne situacije, Dejanom Cakićem i šefom odeljenja za privredu i poljoprivredu, Bobanom Sokolovićem, proteklih sedam dana radili na sanaciji štete u Pečenjevcu, gde je sada kanal očišćen i uredjen, kao i ulice, izjavio je gradonačelnik, koji je najavio nastavak sličnih radova i u Čekminu, delimično poplavljenom u nedavnom olujnom nevremenu, koje je zahvatilo Leskovac.

Pogledaj takodje

U Velikoj Sejanici završena izgradnja objekta Mesne zajednice i ambulante – Grad uložio 2,5 a sami meštani 4 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas prilikom posete Velikoj Sejanici i novi, kompletno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *