Početna / DRUŠTVO / Zaposlenim u predškolskim ustanovama od 1. maja sleduje dodatna povišica
Dionis Restoran Leskovac

Zaposlenim u predškolskim ustanovama od 1. maja sleduje dodatna povišica

Zaposleni u predškolskim ustanovama od 1. maja dobiće dodatnih dva odsto povećanja zarada, čime će se izjednačiti sa zaposlenima u drugim sektorima obrazovanja, kojima su od početka godine plate povećane za devet procenata.

Za dodatnu povišicu potrebno je 385 miliona dinara, rečeno je na poslednjem sastanku radne grupe za predškolsko obrazovanje, koju je formirala Vlada Srbije, nakon najave protesta tri sindikata predškolaca.

Kako je ranije rečeno, zadatak radne grupe je da izvrši analizu celokupnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja i sačini predlog reformi za unapređenje tog sistema, uključujući uslove za obavljanje delatnosti i mehanizme za praćenje i kontrolu. Radna grupa treba da razmotri i metodologiju i efikasnost finansiranja predškolskog vaspitanja, isplatu zarada i, ako se ukaže potreba, sačini predlog izmena sistema finansiranja ove delatnosti.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, inače članica radne grupe, kaže za Danas da je jedna od tema poslednjeg sastanka bila i retroaktivna isplata povećanja od dva odsto za period od januara do aprila.

– Na sastanku je rečeno da se taj novac ne može isplatiti retroaktivno. Jedina mogućnost je isplata jednokratne materijalne pomoći u istom iznosu na sve zaposlene, koja bi se utvrdila odlukom Vlade. Za to je potrebno 180 miliona dinara, a procena je da bi zaposleni dobili između 5.000 i 7.000 dinara, kaže Ilić.

Ona dodaje da će Ministarstvo finansija do sledećeg sastanka izračunati tačan iznos jednokratne pomoći i koliko će novca za tu namenu biti opredeljeno u budžetima jedinica lokalnih samouprava.

Izvor: zelenaucionica.com

Pogledaj takodje

Štab za vanredne situacije: Pijace neće raditi tokom vikenda

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije usvojen je Izveštaj Zdravstvenog centra i ZZJZ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *