Početna / DRUŠTVO / ZANIMLJIVOSTI: U Srbiju, tokom 2018. godine uvezen 91 oldtajmer
Dionis Restoran Leskovac

ZANIMLJIVOSTI: U Srbiju, tokom 2018. godine uvezen 91 oldtajmer

U Srbiju je prošle godine uvezen 91 oldtajmer, a najstariji automobil registovan u 2018. godini bio je „Ford A“ iz 1931. godine. Vozila od istorijskog značaja i kolekcionarski primerci mogu da se uvoze bez obzira što ne ispunjavaju uslove propisane normom EURO 3.

Prema našim carinskim propisima, oldtajmerima  se smatraju vozila proizvedena pre 30 i više godina, očuvana i održavana u originalnom i ispravnom stanju , koja predstavljaju svojevrstan spomenik tehničke kulture i tradicije. Kao dokaz da se radi o takvoj vrsti vozila, potvrdu izdaje Muzej automobila u Beogradu, čiji su osnivači Skupština grada i vlasnik zbirke istorijski značajnih automobila i arhivske građe o razvoju automobilizma u Srbiji, Bratislav Petković.

Petković kaže da se sada najviše uvoze oldtajmeri iz SAD gde je, dodaje, najbolje i najstabilnije tržište za nabavku automobila i gde je proizvedeno najviše vozila u svetu.


Uvoze se i iz Kanade. Uglavnom američki kontinent je najveći resurs za oldtajmere – rekao je Petković i dodao da ima i automobila iz Italije, koja je značajan proizvođač, kao i iz Francuske i Nemačke, dok ih je manje iz Velike Britanije.On je dodao da su u svim evropskim zemljama oldtajmeri skuplji od 20 do 50% nego u Americi.

Smatra da je Muzej automobila, najmlađi tehnički muzej u Srbiji, osnovan 1994. godine, odigrao presudnu ulogu za omogućavanje uvoza oldtajmera i navodi da taj muzej izlazi u susret carinskim organima.

Muzej daje mišljenje, carina traži potvrde da li je automobil u originalnom stanju, da li je to taj model. Muzej poseduje i veliku literaturu i bazu podataka o svim vozilima koja su proizvedena od samog početka do danas.

Kaže da postoje i replike, te da Muzej utvrđuje da li je reč o originalnom primerku.

 Uglavnom se uvoze automobili koji nisu neke velike vrednosti, ali kroz vreme oni će postati interesantni sa neke tehničke strane. Kad sam ja počeo da kupujem 1965., neko ne bi dao pet para za neki „ford“ iz 1927. godine, a meni je to bilo interesantno. Radije sam to kupio, nego neki nov automobil. Skoro nikada nisam vozio nov auto – kaže Petković.

Naveo je da, na primer, Engleska otvara svake godine po jedan muzej automobila, da ih je u SAD više od sto, ali da retko koji imaju neko vozilo s benzinskim motorom proizvedeno krajem 19. veka. U negovoj kolekciji je, kaže, najstariji model „Marot-Gardon“ iz 1897. godine, a od „mlađih“ modela „Ferari“ iz 1978. godine.

Foto: Dan u Beogradu

S.Ć.

Pogledaj takodje

NOVE MERE ZA BEOGRAD: Nema policijskog časa, zabrana okupljanja više od 10 ljudi, ograničen rad svih zatvorenih objekata

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Krizni štab na današnjoj sednici …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *