Da bi se bilo koje jelo “oplemenilo”, koristimo začine, koji se obično dobijaju iz delova biljki.
Začini su u srednjevekovnoj Evropi ali još i početkom novog veka igrali jednako tako značajnu gospodarsku i političku ulogu kao danas nafta.
Bili su značajni, ali ne samo kao začini, nego i kao sredstvo za konzerviranje, ali i kao podloga za lekove.
Cimet, biber, klinčić, korijander,sušeni paradajz, dimnjena riba kao začin razne vrste balzamika, različita ulja i začini predstavljeni su danas u prostorijama Visoke poslovne škole u Leskovcu, a prezentaciju pod nazivom “Začinite svoj život” je izvršio francuski poznavalac začina Francois Louyota.
Radio je u Crnoj Gori, Albaniji, Mediteranu…a u poslednjih jedanaest godina je u Srbiji gde prestoničkim restoranima ali i srpskim bogatašima donosi nove ukuse hrane. Kombinacijom svojih začina njegova jela imaju ukus sklada. Otuda i ne čudi činjenica što je usledio poziv našeg najboljeg kuvara Momčila Conića, da upravo on bude gost grada Leskovca i predstavi neke nove, za nas nepoznate, ali i začine koje svakodnevno koristimo u kulinarstvu.
Danas se začini upotrebljavaju uz sva jela – slatka, slana, ljuta, dodaju se u svim kulinarskim oblicima pripreme hrane – u salate, testa, krompir, u poslasticama, u pića i u čejeve, u mesa i mesne prerađevine – nema jela koja ne završe dodatkom nekog od začina, pa i ne čudi što su začini dobili epitet ” u sve se meša”, samo je neophodno znati sklad.